Bike in Tweed-drömmar

För några dagar sedan tittade jag ju i retroperspektoskopet och gjorde en sammanställning av mina tidigare Bike in Tweed-outfits. Då påmindes jag om att min plan varje gång jag deltagit har varit att sy ihop en snygg stass efter originalmönster. I min ungdom kanske jag hade hets-sytt någon natten innan, men nuförtiden behöver jag min skönhetssömn. Fast det kanske är rimligt att börja planera och drömma lite om den perfekta, hemsydda Bike in Tweed-kostymen. Nu har jag grävt i min vintage-symönster-samling och insett att jag kan ekipera mig från topp till tå från 20-tal och framåt, här kommer en axplock ur samlingarna.

20-tal

2014 hade jag ju 20-tals-tema i klänning efter orginalmönster, klockhatt från farmor och Filippa-K-kappa från Emmaus. Väldigt snyggt, enligt min ringa mening. Jag minns att sömnadsbeskrivningen var ganska knapphändig, men jag fick ihop det.

Jag har några 20-talsmönster till som är väldigt intressanta. En slags klänning och några ytterplagg som absolut skulle kunna funka både på Bike in Tweed och det vanliga livet. En trench coat är ju ett klassiskt plagg! Jag gillar även den långa kavajen, den skulle funka med klänning eller vida byxor till vardags

Jag har även ett mönster som jag inte riktigt vet vad det är för plagg – kappa eller klänning? Kappklänning? Den skulle nog se fin ut i något tunt ylle, men jag har svårt att se det det skulle kunna bli ett plagg i det dagliga livet. Det är nog den där kragen som känns lite försvårande, men jag gillar verkligen ärmarna, knapparna fram och de där infällningarna som skapar vidd. Samtidigt anar jag att sömnadsbeskrivningen kommer vara minimalistisk, typ ”sy ihop alla delar och sy knappar och knapphål fram”.

30-tal

Det finns en del 30-talsmönster i gömmorna och det skulle vara kul med klänning och ytterplagg som inte bara är för Bike in Tweed. Jag har dessutom en jätteskojig 30-tals-hatt som jag har köpt på Etsy som jag vill använda någon gång. 

40-tal

I min samling finns det rätt mycket 40- och 50-talsmönster. Det känns som att många av 40-talsmodellerna är tidlösa och klassiska. Samtidigt undrar jag om de blir så kul uppsydda. Några favoriter har jag iallafall som skulle vara kul att sy och bära.

Den här dräkten ser kanske inte så speciell ut, men mönstret är ett tidsdokument. I sömnadsbeskrivningen står det hur en ska klippa ut mönsterdelarna från en avlagd herrkostym! Väldigt intressant vore det att testa det, jag tror faktiskt att jag redan har en avlagd yllekavaj som jag ska experimentera med.

Annars skulle någon av dessa klänningar funka.

Den här kappan gillar jag och den skulle passa med någon av 40-tals-klänningarna.

Det finns fler godbitar i samlingen, men någonstans 30-40-tal är nog de årtionden jag siktar på.