Ett skepp kommer lastat!

Det händer då och då att jag får möjlighet att ärva eller ta över en annan tyg- och sömnadsintresserads persons skatter. Släktingar och bekanta vet att jag syr och gillar tyger och hör av sig om de ska flytta eller tömma ett hem av olika anledningar. Nyligen hade jag riktig tur! En kompis sambos mamma hade flyttat och en lägenhet skulle tömmas, bland annat ett par garderober och flera kassar med tyger och sytillbehör! Woho! Så roligt att bli tillfrågad om jag ville ta hand om något av det som fanns där!

Det är ju spännande och intressant att få tillgång till en annan persons skatter, någon med samma intresse för tyg, sömnad och handarbete. Ibland kan ju den personen vara från en annan generation och med egna insamlade ting från ännu äldre generationer av sömmerskor och stickerskor. Påbörjade projekt i påsar, stuvbitar, knappar och alla sytillbehör som behövs för att sy, brodera, sticka!

Även om den andra personen inte har riktigt samma smak eller har sytt lite andra saker så är det så spännande att ta del av någon annans gömmor. Den här gången var det en riktig guldgruva jag fick tillgång till och här kommer en liten presentation av ett urval av de skatter jag fick adoptera.

Sytillbehör

Knappar av olika varianter! Alla färger och former en kan tänka sig! I påsar och gamla cigarett-lådor! Det är ju massor med spridda knappar och det kanske inte går att få ihop så det räcker till en skjorta om det ska vara sex-sju likadana, men klart bra att ha ändå.

Fina förpackningar också!

Alla möjliga bra saker för sömnaden! En knippe läderband som jag tror är för att användas till handtag till väskor. En fin lite broderisax – kan en ha för många?

Måttband, örngottsbandskrusare och tryckknappar!

En fin trådhållare! Just nu ligger mina trådrullar huller om buller i en låda, så med den här kan jag få bättre överblick.

Snedremsor, reflexband och andra band! Väldigt bra med alla snedremsor i olika färger, nu har jag så jag klarar mig ett tag.

Knappnålar och synålar!

Skärmattor och linjaler för lapptäcken och quiltning!

WIPs (work in progress) eller UFOs (Unfinished objects)

Här undrar man ju lite vad som pågår… Något vill ta sig ut i friheten

Klippta tygbitar i olika färger och mönster och storlekar, prydligt samlade i små buntar.

Ett påbörjat lapptäcke! Jag tror den här designen kallas blockhusmönster. Det vore synd att bara kasta när någon lagt så mycket tid på att förbereda ett lapptäcke. Det var många år sedan jag testade att sy småsaker i lapptäckesteknik och jag har aldrig quiltat något, men nu känner jag att det kanske är dags!

Här har vi något mer som håller på att slita sina bojor och kasta sig ut i friheten!

En nästan färdig tröja! Den ska bar monteras och får en halsringning! Lite oklart vad det är för storlek, men i bästa fall passar den mig eller någon jag känner. Så fin resår också, är det vriden resår månne? Jag får kolla upp det.

En materialsats från Sätergläntan för att sy ett nålbrev. Kul litet projekt att fixa med i vinter.

Handdukar och dukar

Tre charmiga handdukar med 60-talsvibbar! Eller kanske till och med 50-tal?

Fem gamla handfållade linnehanddukar med prislappen kvar, 15.50 tror jag det står.

Sex mer moderna, ofållade handdukar i linne eller halvlinne

En rejäl duk i halvlinne från Insjöns väveri, ofållad.

Tyger, tyger, tyger!

Först kommer inredningstygerna

Den tidigare ägarinnan hade sytt mycket till hemmet så det fanns mycket tyger för inredning. Rejäla bomullskvaliteter i fina mönster!

Ja, det är ett Josef Franktyg (överst) och ett Marimekkotyg (det högra)!

Förutom kassar, dynor och necessärer som passar ju dessa tyger till en Closet Core-puff, en sittpuff som fylls med gamla restbitar och kasserade kläder. Mina kassar med restsnuttar håller på att svämma över så det är hög tid att sy en sittpuff och trycka in så mycket som det bara går i den.

Sen kommer tygerna som funkar till kläder

Bland tygerna fanns också en del som är klädtyger. Många stuvbitar i olika längder och kvaliteter. Här kommer ett urval av det som fick följa med hem.

Ett otroligt vacker sidentyg! Färgerna vibrerar! Jag tänker att det skulle bli fantastiskt till en maxi-klänning à la 60-tal! Kanske något åt det här hållet:

Blandade kvaliteter och färger, men absolut användbara! Det blommiga till vänster är bomullssatäng med lite stretch och det översta är antagligen polyester. Det beige-gröna vet jag inte riktigt vad det är, råsiden eller linne, kanske någon blandning med bomull. Lite grovt men ändå med fint fall. Kanske kan funka till ett par sommarbyxor?

Ett purpurrött plysch-tyg, får fundera på hur det ska passa in i garderoben ;-), men så fin färg. Till vänster ett tunt ylletyg (tror jag) med vackert tryck som kanske räcker till en blus eller som jag skulle kunna använda som foder, det är smidigt och följsamt. Slutligen två fina bomullstyger, lämpliga för blusar – kanske något i 40-talsstil till Bike in Tweed.

Det var det mesta av det jag fått ta hand om! Så intressant och fantastiskt att få ta del av en likasinnad persons samling! Jag är grymt imponerad av att hon kunde så mycket: väva, virka, knyppla, sy och sticka! Det minsta jag kan göra är att förvalta detta och fortsätta skapandet – göra klart tröjan och sy fina saker av de vackra tygerna. Handarbete och samlande går hand i hand, det är något som är säkert!