En heldag på Sy- och Hantverksfestivalen

Igår fredag, 26/10, besökte jag Sy- och Hantverksfestivalen på Svenska Mässan, Stockholm. Jag gled in ett par minuter över 10, förköp av biljett is the shit! Från pendeltåget till mässan var det bara att följa med strömmen och sen behövde jag bara köa någon minut innan biljetten var scannad och jag var redo för en heldag av inspiration. Det kan ju kännas lite oklart varför en betalar 140 spänn för att gå in på en mässa för att få handla och bli utsatt för marknadsföring, men i år tyckte jag verkligen att det var värt det. Jag upplevde att det var ovanligt många utställare och det är ju kul att upptäcka nya märken, butiker och få tillgång till så mycket på en samlad plats. Jag hade kollat igenom mäss-programmet och skrivit en lista på saker jag ville titta närmare på.

Jag gillar att vara systematiskt och efter att ha lagt jackan i medhavd påse så började jag plöja igenom hela mässan. Redan första utställaren På Skrå in till höger hade ett mycket intressant utbud av Liberty-tyger, sy-mönster och Merchant and Mills-tyger! Liberty-tyg till mässpris 300 kronor/metern, wow! Ren generellt fanns det rätt stort utbud av tyger, framförallt stickat. Hittills i min sömnadskarriär har jag en viss motvilja mot att sy i stickat, men jag vill träna på det för att till exempel sy t-shirts och någon gång i framtiden även testa att sy en omlottklänning i jersey (på vanlig symaskin).  Jag köpte två bitar stickat tyg hos damerna på Marianns Systuga, som även ordnar Sy-lan regelbundet på ett ställe utanför Västerås. Fossan design hade också fina stickade tyger och designern själv stod i montern i en jättefin klänning uppsydd i hennes egna tyg. Utbudet av jersey-tyger med mer eller mindre crazy tryck var stort, det måste vara poppis att sy t.e.x barnkläder av stickat. Ohlssons tyger hade en monter med mycket tyger och bra priser, Italienska modetyger m.fl.  hade också en hel del att välja på. Jag gick förbi Korps enorma monter flera gånger och kände på ett jättefint blått ylletyg med grå rutor, sååååå fint! Det blev inget köp, men jag ångrar det lite.

Förutom de två tygerna köpte jag en speciell pressarfot och en tvilling-nål för stickade tyger i Janomes monter. Pressarfoten kostade 179, vilket kändes helt rimligt. Alternativet var en annan pressarfot som jag läst ska vara superbra för stickade tyger, en övermatar-pressarfot, men den gick lös på 479 pix och även om de gav 10% på alla pressarfötter så kändes det lite saftigt.

Bild från Teda Art Projekt/Facebook, utsällningsaffisch från Textila Spår, Målhammar Galleri sommaren 2018

Jag passerade även Eva Karlsson/Teda Art Projects monter och blev inspirerad att gå en klänningssmide-kurs i vår eller mönsterkonstruktion eller sömnadshelg! I våras var jag där en helg på mönsterkonstruktionskurs och det var verkligen lärorikt! 

Sammanfattning 

Det var en bra dag! Jag vandrade runt från tio-tiden till femtiden och det krävs nog en heldag för att se allt, hinna äta och klämma och känna på allt en är sugen på minst två gånger. Vid 12 fick jag sällskap, det är bra att ha någon att bolla med, det ökar uthålligheten att vara två också. Jag är nöjd med de grejer jag köpte, tema ”Sy i stickat” blev det ju den här gången. Jag ångrar lite att jag inte köpte ylle-tyget på Korps och något Liberty-tyg på På Skrå, men det kommer fler tillfällen (och om längtan blir för svår så finns ju möjligheten att beställa online…). Jag har ju redan både ylletyg och bomullstyg i tyglagret, så det går ingen nöd på mig. Det är verkligen inspirerande att se alla företag som sysslar med att sälja kvalitetstyg och kvalitetsgarn och andra som formger tyger och symönster. Till exempel Makeri14AngoragarnetSvenska Symönster, Mönsterfabriken och The Assembly Line (såldes i På Skrås monter). Det är även inspirerande att titta in i Hemslöjdens stora monter, fylld med böcker som lär ut olika tekniker och fina materialsatser för olika projekt. Sen finns det andra som The Folklore Company som tar broderi till nutid – vilken kul idé att formge sitt eget broderi!