På Sy- och Hantverksfestivalen köpte jag bland annat ett tyg från Annette Philip Design, ett företag som jag inte kände till innan. Alltid kul att hitta en ny designer som gör fina saker! Dessutom hade hon rea på tyger och mönster i montern, tumme upp på det! Det fanns flera fina tyger att välja mellan och jag valde efter en del funderande att köpa 1,5 meter av tyget Ylva, det här, fast i blå-lila färger. Det är en trevlig bomulls-kvalitet, tuskaft-vävt och ganska tätt. Tyget är luftigt och lätt, men inte genomskinligt och enligt produktbeskrivningen ska det tåla 60 grader. Det här bomullstyget är lite tunnare och luftigare än Liberty Tana Lawn-tygerna, men funkar helt klart till blusar och klänningar.
Mönstret
Jag har funderat på att testa klänningsmönstret Orla från mönsterföretaget French Navy ett tag. Det är ett gratis pdf-mönster på en ganska enkel klänningsmodell som jag tänker att jag skulle kunna modifiera och ändra lite om själva grundmodellen funkar. Nuförtiden brukar jag kolla The Foldlines hemsida när jag är intresserad av att sy upp ett nytt mönster, där har folk skrivit in recensioner av mönster de sytt. Det finns några recensioner av Orla-klänningen och de är positiva, inga större synpunkter på konstruktion eller passform. Jag valde storlek M, den storleken stämmer bäst med mina mått. Jag tänkte att det alltid går att minska lite på inprovningarna vid midjan om det behövs lite extra vidd där. Det står att modellen är gjord för en person som är 170 cm, men lätt höjd midja och att kjolen då ska nå strax ovan knät. Så min plan var att helt enkelt sy storlek M rätt av utan större förändringar och se hur det blev.
Sömnaden
Sömnadsbeskrivningen är ju på engelska och åt det mer minimalistiska hållet, lite sömnadsvana är att rekommendera (men allting går med google translate och youtube). 1 centimeter sömsmån är inkluderat och förutom tyg och tråd så behövs bara en 40 centimeter lång dragkedja. Tygåtgången är 1,5 meter tyg på 140 centimeters bredd. Mitt tyg hade rätt breda stadkanter, flera centimeter på varje sida vara helt vitt, så även om tyget ligger på 150 centimeter så kunde jag inte använda hela bredden. Det var dock inga problem att få ut mönsterbitarna och jag försökte som vanligt vara sparsam och ekonomisk så att det skulle bli så stora tygbitar som möjligt över, inget slöseri med tyg!
Modellen är ju rätt enkel och går väldigt snabbt att sy. Urringningen vändsys med en snedremsa och det blir riktigt snyggt (och inget joxande med infodringar). En miss i beskrivningen är att det inte står när ärmarnas sidsömmar ska sys, så det får en lista ut själv. Förslagsvis efter att rynktrådarna för att få ihop ärmkullen sys, men en kan ju göra det innan också. Något som jag verkligen tycker är svårt är att få ihop en vid ärm i ett ärmhål, när vidden i ärmen ska hållas in för att det ska passa och inte blir något rynk. Jag sydde två rynktrådar som det står i beskrivningen och jag försökte verkligen få in hela vidden i ärmhållet utan att det skulle rynkas. Resultatet blev väl inte helt hundra procent, men jag ska ärligt säga att jag inte hade tålamod att göra det bättre. Mitt bomullstyg är dessutom ganska stumt och svårt att forma, om jag nu får skylla på något mer än mitt bristande tålamod. Dessutom är det piffigt med puffiga ärmar!
Enligt instruktionerna ska det vara ett dolt blixtlås och om en inte vet hur en gör så är det google som gäller, i sömnadsinstruktionerna står det bara ”Insert zip”. Jag har kommit över min dolda-blixtlås-fobi och börjar få kläm på hur en gör. Det är ju inte svårt och det blir ju riktigt snyggt med dessa osynliga blixtlås, de är dessutom smidiga och nätta och passar bra för tunna tyger. Av oklar anledning sydde jag fast blixtlåset någon centimeter för långt ner, så för att det inte skulle glipa ovanför gjorde jag en lite ögla och sydde i en knapp.
Resultatet
Det här kan nog faktiskt bli ett favorit-mönster! Klänningen sitter som en smäck och jag kommer med stor sannolikhet sy fler med lite olika modifikationer, till exempel ändra urringningen (höja eller göra den mer båtringad), sy i fickor, lägga veck i kjolen istället för att rynka eller göra en klockad kjol. Det känns som det går att variera och hitta på mycket med det här mönstret som grund. Dessutom blir det ju olika stuk på klänningen beroende på vilket tyg en väljer, ett mer ”drapey” viskos-tyg skulle ge en helt annan känsla. Den var snabbsydd och lättsydd, inga konstigheter (men viss sömnadsvana underlättar ju)!
När det gäller passformen så sitter den storlek (M) som jag sydde helt perfekt i livet både vertikalt och horisontellt. Angående längden så gjorde gjorde jag en mycket smal fåll (först vek jag in 1 cm och sen 1cm till och sydde sedan) så slutar den precis vid knäna, så möjligen lägger jag på 5-10 centimeter nästa gång så att jag kan göra fållen lite längre och stadigare.