Recension – THE MAKER’S ATELIER, Aut/Win 18

Förr i tiden (ojojoj, ska man skriva så?) brukade jag köpa glossiga magasin för att hänga med i vad som var modernt för säsongen. Nu är jag inte så intresserad längre, jag går min egen väg stilmässigt och är rätt trött på överflödet som förmedlas. Jag gillar dock fortfarande att köpa glossiga magasin i välsorterade tidningsaffärer, till exempel Papercut på söder i Stockholm eller någon av Pressbyråns större butiker (Fridhemsplan eller Centralen). Nyligen köpte jag höst/vinter-numret av The Maker’s Ateliers tidning och här kommer mina tankar kring det numret.

The Maker’s Atelier är ett brittiskt företag som säljer sina egna sy-mönster och tyger samt lite sytillbehör för att sy upp kläderna. Förutom tidningen som kommer ut två gånger per år så har de givit ut en bok som verkar spännande och de har en länk på sin hemsida till en sida med inspiration och förslag på hur symönstren kan varieras. Kläderna är rätt snygga, men kanske lite väl oformliga för att jag ska falla totalt.

Först måste jag nog nämna priset, det är svårt att inte börja där. Tryckt på baksidan av tidningen står det £15, jag köpte mitt ex för 215 spänn. Ganska saftigt även om det ingår ett sy-mönster. Var det värt det?

Mönstret (inklusive sömnadsbeksrivning) som ingår är The Pleated Skirt från The Maker’s Atelier. En rätt basic kjol med fickor och veck mot linningen. En smart detalj är att fickpåsarna är integrerade i mönsterdelen för kjolen, men i övrigt inget speciellt upphetsande med själva kjolen eller mönstret. Jag kan absolut tänka mig att sy den och den verkar ganska snabbsydd. Det går säkert att hitta på lite roliga variationer eller sy upp den i något roligt tyg för att göra själva kjolen lite mer spännande.

Utöver sy-mönstret innehåller tidningen inspirationsbilder av tyger och färgskalor på säsongens färger – mycket snyggt. Tidningen innehåller dessutom flera uppslag med drömmiga bilder på företagets kläder och bilder av klädernas fram- och baksida – mycket överskådligt och bra. På så sätt får man idé av hur plaggen kan se ut uppsydda i olika material och hur de ser ut på en människa. Även om jag är väldigt förtjust i snygga tecknade bilder på symönster-omslag så föredrar jag ett foto av plagget på en riktigt människa för att förstå plaggets konstruktion.

Det är flera intressanta artiklar om olika hantverks- och textil-relaterade saker. En artikel handlar om att sy i sammet, en artikel handlar om en kvinna som tillverkar läderväskor och en artikel handlar om ett familjeföretag som tillverkar silke, Beckford silk. Intressanta och varierande artiklar som tål att läsas flera gånger.

På plus-sidan

  • Det ingår ett symönster
  • Snygga och relativt tydliga bilder av The Maker’s Ateliers övriga mönster. Modellerna är uppsydda och visas på människor och provdockor.
  • Intressanta artiklar
  • Snygg layout
  • Ingen reklam – förutom att hela tidningen är reklam för The Maker’s Atelier…
  • Värd att spara och läsa flera gånger
  • Den kommer bara två gånger per år

På minus-sidan

  • Dyr. Både om en köper den i Sverige eller i England med tanke på hur kass pund-kursen är

Det är nästan så jag blir lite förvånad själv, men egentligen finns det inte så mycket som talar emot att köpa tidningen förutom priset. Innan jag sytt kjolen kan jag nog inte riktigt säga om tidningen var värd priset, men jag lutar att YES!