Recension Seamwork mars-numret

Värst vad tiden går fort i mars, jag har alldeles glömt att läsa igenom Seamwork mars-numret ordentligt och nu kommer nästa tidning i morgon… Jag har sparat e-tidningen som en flik i min webläsare, men bara scrollat snabbt genom sidorna. En sak som bidragit till mitt ointresse är att mönstren den här gången inte alls tilltalar mig – en body som kallas Angela och ett par jättevida byxor – Marett. Not quite my cup of tea om en så säger. Men det finns annat som verkar väldigt intressant och läsvärt så nu kommer en recension.

Först en titt på mönstren

Jag tänker inte skriva så mycket om dessa, de är inte alls i min smak. Framförallt har jag aldrig förstått på mig sådana där bodys? När det gäller byxorna så har jag en föreställning om att det inte funkar med stora, vida hellånga byxor när en är 1.57 m lång. Jag har nog haft vida byxor tidigare i livet (=förra årtusendet) och förra året sydde jag faktiskt ett par culottes (=slutar på vaden och är inte hellånga, men vida) efter ett mönster från en Ottobre-tidning. Jag sydde dem i ett vitt/grått rips-vävt viskostyg med härligt fall och de blev riktigt bekväma och jag kan absolut tänka mig att sy ett par till efter det mönstret eller efter något liknande mönster. Men när det gäller hellånga vida brallor är jag mer skeptisk. Jag minns dock att Seamwork-medarbetarna lade ut exempel på Instagram Stories på hur de sytt upp mars-numrets modeller till sig själva – och de är både kurviga, långsmala, korta och genomsnittstyper. Där svepte någon som såg ut att vara i min kroppstyp förbi i ett par byxor och det såg faktiskt rätt coolt ut. Kanske skulle det funka i ett riktigt tunt viskostyg? Men isåfall inte så långa att de täcker fötterna och släpar i marken.
Bilderna nedan kommer från Seamworks hemsida.

Längre bak i tidningen finns det tips på så kallade ”hacks”, det vill säga varianter av mönstren som en kan göra för att anpassa dem efter egen smak och tycke. Där finns också en väldigt bra artikel med Seamworks-personalens uppsydda versioner av de båda plaggen med många bilder. De skriver om vilka tyger de använt, vilka förändringar av mönstret de gjort och vilken storlek de är (även var och ens egna mått är angivna!).

Artikel om hur byx-sömnad

Eftersom mars-tidningen innehåller ett byxmönster så finns det en lång och utförlig artikel om hur man justerar och anpassar ett byxmönster efter sina egna kurvor och mått. Den artikeln borde jag läsa ordentligt inför min planerade byxsömnad inom kort. Jag har tänkt sy ett par Seamwork Melody-byxor och ett par SBCC Manhattan-byxor i ett svart bomulls-twill-tyg med lite stretch. Eftersom jag är lite lätt otålig som person så hade jag nog bara tänkt test-sy mönstren rätt av utan att hålla på och tänka så mycket innan. När jag läst igenom artikeln kanske jag får lite inspiration att ta det lite lugnare och tänka efter före. Vi får se.

En artikel om boken Fit for Real people

Utsidan på första upplagan av den här boken är rätt avtändande, men jag hade läst om den på så många bloggar och Insta-konton och den hade dessutom nämnts flera gånger i tidigare Seamwork-tidningar så jag köpte den nyligen när det kom en ny, uppdaterad upplaga. Jag har läst en del i den, men inte så ordentligt att jag börjat använda någon kunskap i praktiken. Tyvärr är bilderna och layouten i boken lite gammaldags, men jag hoppas jag kan lyfta blicken och lära mig en del ändå. Den här artikeln handlar om de superduktiga kvinnorna som skrev boken för 20 år sedan. Det är verkligen inspirerande att läsa om dem och vad de jobbat med under 30-40 år. Det är en enorm, samlad kunskap de förmedlar. Jag lusläste introduktionen och presentationen av dem i början av boken och nu ser jag fram emot att läsa mer om dem och deras arbete sedan många år i den här artikeln.

Upplagan från 2006 vs upplagan från 2018, bilder från Amazon och Adlibris. En av de största anledningarna till att jag syr är ju för att jag vill ha kläder som sitter bra och jag tycker det är väldigt svårt att hitta det i affärer. Så jag har stora förhoppningar om att den här boken ska hjälpa mig på vägen till en välsydd, välsittande garderob.

Övriga artiklar

En artikel om rayon (a.k.a. viskos) – vad det är för slags material, hur det tillverkas samt tips och tricks när man syr med viskos-tyger. Det är väldigt intressant att lära sig mer om material för att till exempel förstå vilka som kanske är mer miljövänliga än andra. Min referens-sida när jag söker information om olika textila material är Materialskolan som finns under Sveriges Konsumenters hemsida som heter Stilmedveten. Där finns mycket att läsa om hur en kan tänka kring val av kläder och material där. I Paris köpte jag dessutom flera viskostyger till blusar och sommarklänningar så det känns bra att läsa på lite innan jag sätter saxen i tygerna.

Det finns en artikel om att skapa en mini-vårgarderob med plagg som passar ihop och som passar för våren. Det handlar framförallt om hur olika plagg sydda av Seamworks mönster kan kombineras för att bli en bra vår-garderob. Jag håller ju på att planera min sömnad inför #påsksymester2019 som Symesterhelaveckan håller i så lite förslag på hur jag kan tänka kring planeringen är välkommet. Jag vill ju sy kläder som jag behöver av de tyger jag har och helst ska de passa ihop också. Och dessutom ska ju allt bli supersnyggt och sitta perfekt!

Sammanfattningsvis så kändes det faktiskt lite befriande att de två mönstren inte kändes så intressanta den här månaden, jag har så mycket på sy-väntelistan ändå. Dessvärre verkar det som om mönstren i april-numret är desto mer intressanta utifrån en sneak peak som vi prenumeranter fick häromdagen. Men i övrigt finns det som vanligt inspirerande och intressant artiklar om sömnad och duktiga personer att läsa på tunnelbanan.