Recension Seamwork – februarinumret

För ett par veckor sedan kom februarinumret av Seamwork, faktiskt precis när jag shoppade loss i tygaffärer i Paris! Jag är fortfarande lite ur fas efter 36-timmars-förseningen som uppstod på grund av lite snöoväder när vi skulle flyga hem, men nu har jag iallafall bläddrat lite i tidningen och här kommer en recension (titelbilden är från Svenskt Tenns hemsida).

Mönster 1 – klänningen Brit

Det här är en ganska enkelt skuren klänning som ska sys i stickat tyg. Den går nog väldigt snabbt att sy – ingen dragkedja och stora, enkla mönsterdelar som inte kräver millimeteranpassning. Stickat tyg är ju lite mer förlåtande än vävt så den här klänningen går nog att sy ihop på en kväll för att bäras dagen efter. Det är inte den här typen av klänningar jag brukar sy, jag är ju mer en vävt-tyg-person, men med rätt tyg skulle jag nog absolut kunna tänka mig att göra ett försök. Jag blev faktiskt lite förtjust i bonus-varianten med en liten volang! Dessutom går det att kapa längden och vips blir det en piffig tröja! Jag såg den här fina bilden på Instagram, konto grace.creating, som gjort det så fint med volang i mönstrat. Bilder från Seamworks hemsida nedan:

Mönster 2 – ”day robe” Quince

Det här är ett mönster för att sy en ”day robe”, en slags enkel kimono-liknande långkofta skulle jag beskriva det som. Det känns som ett härligt plagg för till exempel soff-mys med stickning. Jag har alltid drömt om att möblera mitt hem med en dagbädd, alltså en schläsong som inbjuder till lite kreativitets-stimulerande slummer mitt på dagen. En day robe måste ju var det perfekta plagget när en vilar lite på sin dagbädd. Den här modellen kan en ju göra i en massa olika längder och det finns förslag på olika detaljer som kan varieras – totalt 16 variationer ska det gå att få till. Ett intressant plagg, men jag kan inte riktigt se när jag skulle använda den utan att det känns som att jag går runt i morgonrock… Jag tilltalas iallafall av enkelheten och möjligheten att skapa helt olika plagg beroende på till exempel vilken typ av tyg en använder. Det kan ju både bli ett festplagg eller ett slappa-hemma-plagg. Foton från Seamwork nedan:

För båda plaggen finns det mycket inspiration kring tygval, förslag på hacks, olika bonus-variationer och bilder på uppsydda plagg som personalen på Seamwork gjort. Där fanns många fina bilder som jag blev inspirerad av! Speciellt bra är det med bilderna av de uppsydda plaggen på riktiga människor där det står vilka mått personen har och vilka eventuella ändringar som är gjorda just på det plagget. Det blir lättare att klura ut vilken storlek en själv ska göra och förstå hur olika tyger kan te sig.

Övriga artiklar

En artikel handlar om att sy vadderade kläder, typ quiltade jackor. Det var intressant att läsa lite tips och tricks om det. Jag har blivit lite sugen på att sy en Tamarack Jacket från Grainline Studio någon gång. Jag har sett så många fina varianter på nätet i samband med att de körde en sew-a-long. När det kommer till kritan så vet jag inte om en sån där quiltad jacka är min stil, men det vore kul att testa lite nya sy-tekniker. I artikeln finns många intressanta tips, bland annat att använda Thinsulate som mellanlägg och då blir det ju verkligen varm och tät jacka.

Titeln på en artikel är You can sew, but can you knit? Intressant skrivet om att komma igång med stickning och lite om garn.

Det finns också en artikel om hur man använda sina kunskaper i sömnad för att hjälpa andra, till exempel genom att lära ut det en kan eller hjälpa någon annan med sömnad/lagning i utbyte mot en tjänst som cykelreparation eller liknande. Intressant att tänka så! Jag tar ibland för givet att alla kan fixa enklare sömnad och lagning vid behov, men så är det nog inte. Vore ju kul att på något sätt hitta andra som kan fixa saker som jag inte kan i utbyte mot lite sy-fix.

Utöver det så handlar en artikel om Karleen Huggins, som driver en online-tygbutik som heter Sewing Studio, spännande att läsa hur hon arbetar. Efter besöket i tygbutiken Anna Ka Bazaar i Paris så bestämde jag mig för att öppna en tygbutik när jag blir stor. Även om det är online-shopping som gäller, så skulle jag helst vilja ha en riktig liten affär med fina saker. Och kanske en liten dagbädd i ett hörn som jag kan vila på mellan kunderna!?

Det finns lite annat smått och gott att läsa, sammantaget ett bra nummer som jag ska läsa ordentligt.