Julsymester 2019 – here we go!

Efter många, långa, mörka, regniga veckor så skulle jag säga att detta är en av årets viktigaste dagar – den dag som verkligen som borde firas med champagne och fyrverkerier! Det är ju vintersolståndet idag! Nu vänder det och vi går mot ljusare tider och från och med i år tänker jag fira den här dagen som starten på det nya året. Jag har sytt och stickat lite på sistone med det har mest varit julklappar med hög sekretessgrad. Från och med igår har jag 18 dagars jullov och förutom några resdagar över jul så tänker jag försöka hinna sy en del. Och sticka klart en slipover när jag är på resa!

Pyjamasbyxor

Två par älskade pyjamasbyxor är helt utslitna och går inte att rädda till ett fortsatt liv som pyjamasbyxor. Tyget har blivit rätt tunnslitet, men vissa bitar kan nog återfödas som lavendelpåsar eller till något annat litet projekt. Båda är mycket välanvända sedan minst 5 år och det ena paret har jag sytt med ett par andra gamla, utslitna pyjamasbyxor som mönster. Som tur är har jag sparat det gamla uppsprättade paret så jag kan använda dem som mönster igen. Jag passade på när Liberty of London hade Black Friday-rea och köpte en meter av två olika Liberty Tana Lawn, dels Dog and Dragon, dels Lake Octavia. Jag syr nog ett par i taget för att upptäcka eventuella klurigheter. Prio 1-2 på det här projektet, men jag räknar med att de blir fort och lätt sydda med overlocken!

The Assembly Line, Box pleat dress

I höstas köpte jag det här symönstret eftersom jag tycker det verkar vara en fin och väldigt bekväm modell som kan funka i många av de sorters tyg som jag gillar – bomullstyger, silkestyger och tunna ylletyger med lite stadga. Jag köpte mönstret i pappersforma och har ritat av min storlek på mönsterpapper. Jag har tänkt testsy klänningen i ett tunt och fint kostymtyg som jag fyndat på Stockholms Stadsmission, en ylle-silke-cashmere-blandning. som jag faktiskt har dristat mig till att tvätta i tvättmaskinen i ylleprogrammet. Det överlevde. Tyget är kritstrecksrandigt med mörkt blåsvart botten. Om modellen funkar ska jag även sy upp en klänning efter samma mönster i viskos-silke-tyget som jag köpt på Tygverket.

Knytblus på franska – går det?

På Sy- och hantverksmässan köpte jag ett galet blommönstrat, men samtidigt elegant tyg i väldigt skön bomullssatängkvalitet som påminner mycket om Libertys Tana Lawn. Jag köpte tyget i Rinos monter och det är designat av FraMiaDesign. När jag sedan tack vare min coola syster fick tag i ett ex av november-numret av La Maison Victor-tidningen så föll bitarna på plats – jag tror tyget blir perfekt till knytblusen på omslaget! Nu ska jag bara ta mig igenom sömnadsbeskrivningen på franska, men kan jag göra mig förstådd i en tygaffär i Paris så ska det nog gå det här också! Dessutom är det många förklarande bilder för varje steg.

30-tals-cape

På mässan i höstas köpte jag också ett ganska kraftigt ylle/nylon-tyg från Korps. Helt ärligt har jag spanat i det flera år, men inte slagit till. Nu började det plötsligt bli väldigt lite tyg kvar på rullen i montern så jag köpte det som fanns kvar. Jag hoppas 1.85 meter ska räcka till den cape efter 30-talsmönstret som jag tänkt mig. Nu har jag dessutom beställt mellanfoder i shetlandsull som jag tänk förstärka capen med så den funkar i kallt väder. Jag har aldrig sytt i ett mellanfoder, men det här känns som ett bra projekt för att göra ett försök och testa det.

House coat i tunt ylle

Så här under årets svalare och mörkare månader så skulle det sitta som en smäck att dra på sig en rock för inomhusbruk efter jobbet! När Ohlssons tyger hade någon rea på alla sina tyger för något år sedan passade jag på och köpte ett fantastiskt, tunt och smidigt ylletyg. Det är mellangrått med blå rutor och det känns som en smekning mot huden. Det är rätt svalt i vår lägenhet och det här måste vara det perfekta plagget för långa helgfrukostar, även för oss som inte bor på en dragig, engelsk herrgård med englasfönster, heltäckningsmatta i badrummet och rören utanpå huset. Jag har tänkt använda ett Liberty-tyg inköpt för många år sedan som foder, mörkblå botten med små stjärnor och månar. För den här morgonrocken har jag två mönster att välja mellan, jag ska kika lite närmare och jämföra mått och mönsterdelar innan jag bestämmer mig.

Lite annat smått och gott

Till och med jag inser att den här symester-planen är galet ambitiös och jag kommer inte hinna allt, men förhoppningsvis åtminstone några plagg. Igår hittade jag en stuvbit lurextyg på SidenCarlsson, 1.3 meter på 140 bredd som skulle kunna räcka till en liten klänning, men nu funderar jag på att göra en långärmad tröja av tyget, kanske Mönsterfabrikens Elisabeth med lång ärm? Dessutom har jag några småprojekt vid sidan om också, några små påsar och annat. Samt lagning av ett par långkalsonger i ylle som slets ut på nolltid när jag använde dem för att cykla till jobbet. Via en Facebook-sida som heter Vuxna Sytokar lyckades jag lokalisera en tysk onlinebutik som säljer sådana där vadderingar som sitter i cykelbyxor. Utan att kunna mer än ett par ord tyska lyckades jag beställa ett par och en av dem ska jag försöka montera i långkalsongerna så de går att använda igen. Helt ärligt så ser det där vadderingen väldigt, eeeh, intressant ut….

Som sagt, bra att ha en plan att frångå! Snart dags att fira in det nya året!