50-tal + reflextyg = sant?

För några år sedan när portot från USA inte var så dyrt och dollarkursen var lite bättre så köpte jag en hel del vintage-symönster (och andra kul grejer) via Etsy. Om du inte redan upptäckt The Wonderful World of Etsy så gör det. Nu. Alltså, allt kul du kan tänka dig i pyssel- och vintageväg finns att köpa där: symönster, fantastiska tyger, skor, hattar och underbara saker som du inte trodde fanns eller visste att du ville ha! Note to self: skriv ett inlägg om Etsy. Under den här perioden blev jag iallafall riktigt duktig på att scanna efter coola vintage-sy-mönster och har nu en nätt samling på cirka 150 mönster. När jag bläddrar igenom dem nu blir jag fortfarande lika glad och jag kommer skriva inlägg om både samlingen och enskilda mönster.

Ofta fick jag en tydlig vision av hur jag ville sy upp modellen redan när jag såg mönstret och när jag köpte Advance American Designer 8049 tänkte jag genast att jag skulle sy det i reflex-tyg! Det högt skurna framstycket som bildar en krage kommer bli perfekt i ett stelt tyg och jag var sugen på att göra en nytolkning av 50-talsplagget. Dessutom var det intressant att läsa om designern, Edith Head, cool kvinna!

För cirka ett år sedan gjorde jag en toile för att testa modellen och för att lära känna mönstret. Tyget fick jag mot att jag betalade av porto när jag var medlem i Facebook-gruppen Sy garderoben – med en plan, det var någon som hade tyg-rensning och skänkte bort tyger. Genial Facebook-grupp förresten, men jag blev så stressad av det höga tempot att jag blev tvungen att hoppa av. Men jag längtar tillbaka till disciplinen och inspirationen gruppen förmedlade. Så många duktiga sömmerskor som delade med sig av tips och tricks!

När jag provsydde noterade jag några saker som jag ska justera till när jag syr i reflextyget. Dels var det lite klurigt att få ihop infodringen till kragen, infodringen kändes alldeles för liten och jag måste dubbelkolla att jag ritat av den mönster-delen rätt. Jag ska förlänga ärmarna så att det inte slutar mitt på underarmen och jag ska inte förkorta livet (någon som jag brukar gör av ren vana eftersom jag är cirka 157 cm lång och det flesta mönster är konstruerade för cirka 165-167 cm). Dessutom vill jag fodra jacka och ha någon form av knäppning fram. I övrigt var det en snabbsydd modell, inge konstigheter. Den vita infodringen som syns på den vänstraste modellen på omslaget är någon slags lös, avtagbar del som jag utelämnar.

Reflextyg hittade jag för några år sedan på Jofotex tyger i Söderköping. Uuuuunderbar tygaffär! Det ligger på 100 cm bredd och jag köpte en rejäl bit och jag har redan planer för tyget som blir över, så jag hoppas att allt inte går åt och att det inte uppstår några katastrofer. Det ska bli spännande att sy i reflextyg, jag har köpt speciella symaskinsnålar för det här projektet. Jag ska öka stygnlängden lite också så att jag inte riskerar en perforations-effekt.

I somras släntrade jag in på Ohlssons tyger på Sveavägen för att kolla i reahögarna och då upptäckte jag att de hade en stor låda med vindtäta tyger i klatschiga färger. Min plan var att köpa något klarblått eller klarlila fodertyg, men tänkte genast på mitt 8049-projekt och att ett vindtätt foder skulle vara perfekt för en höstjacka. Det här tyger är mycket smidigare och tunnare än reflextyget och jag tror det kommer funka bra som foder. Jag räknar med att inte kunna stryka reflextyget och då kommer jag ju inte kunna förstärka med vliseline så det är bara bra med ett foder som är lite stunsigt.

Det enda konstruktionsmässiga som återstår att lösa är knäppningen. Jag vill göra något minimalistiskt som passar i stilen och jag tänker inte göra några knapphål i reflextyget. Snarare sikta på att sy in öglor i framkanten högra framstycket och knappar på vänstra framstycket. Eller montera såna där osynliga hyskor och hakar som det brukar vara i pälsar, typ sådana här. Det skulle kunna bli ganska osynligt om jag löser monteringen. Återstår att klura på det, men nu börjar jag bli sugen på att komma igång med det här projektet. Men det är alltid lite svettigt att sätta saxen i ett dyrt tyg.