Påsksymester? Tjohoo!

Ett Instagramkonto som heter Symesterhelaveckan ordnar symester-event på Instagram då och då. Nu uppstår kanske två frågor: 1. Vad är symester? 2. Vad är ett symester-event på Instagram? Det kan jag svara på direkt. Symester innebär att man är ledig under en period (påsken, en helg eller en vecka, typ) och syrsyrsyr för att det är roligt och härligt och avkopplande. Man kan sy själv hemma i syrummet eller tillsammans med andra (IRL på till exempel ett sy-LAN eller online via något community/sociala medier eller hashtag). Ett symester-event på Instagram innebär att någon (till exempel Symesterhelaveckan) med hyfsat många följare (the more the merrier, typ) skapar en hashtag (typ påsksymester2019) och alla som vill kan tagga det de syr och lägga ut på Instagram under den avgränsade perioden. Då kan alla som är intresserade se vad andra syr och bli inspirerade och få tips. Dessutom kan arrangörerna ha olika utmaningar dag för dag och de som deltar kan vinna finfina priser. Jag förstår att det kanske dyker upp nya frågor nu, typ vad är ett community? vad är Instagram? vad är sy-LAN? och vad är en hashtag? Jag kan lova att det finns minst en alert människa inom några meters radie som kan svara på minst en av dessa frågor, annars är alla välkomna att fråga vad som helst i kommentators-fältet!

Symesterhelaveckan

Instagram-kontot Symesterhelaveckan sköts av Anna Neaa och Anne-Marie. Anna Neah har även en blogg där det finns mycket intressant att läsa även om den inte uppdaterats på länge. Anna och Anne-Marie är jätteduktiga på att sy och har sytt av och till hela livet. De presenterar sin syhistoria här och här. Det är verkligen inspirerande att följa deras Insta-konto och se vad de syr.

#påsksymester2019

Flera veckor innan påsk började Symesterhelaveckan peppa inför påsksymester2019. Stoff och Stil var sponsorer och under sex dagar (skärtorsdag till tisdag efter påsk) skulle det ordnas en utmaning där en vinnare skulle koras och få ett fint pris från Stoff och Stil. Lite stressande, men också inspirerande och motiverande för att komma igång med planering av vår- och sommar-sömnaden. I samma veva började jag försöka få någon form av struktur på symönster, tyger och syplaner och skapade ett Google Sheet-dokument för att få lite ordning. Jag hade inga andra planer för påsk än att äta god mat, så det passade bra att avsätta tid för att komma igång och sy lite vår- och sommarkläder.

Här ovan syns en screenshot av mitt Google sheet-dokument för planerade syprojekt. Jag har kompletterat med tre kolumner till: Påbörjat, Avslutat och Kommentarer (= utrymme för minnesanteckningar tex om eventuella justeringar av mönstret när det sys upp nästa gång). När jag väl börjat planera min sömnad i det här dokumentet så insåg jag hur smart det är! Här kan jag lägga in plagg jag är sugen på att sy, kryssa i om mönstret är avritat på mönsterpapper och om alla sytillbehör finns osv. När ett projekt är klart klipper jag ut den raden och klistrar in längst ner, så det blir som en digital loggbok över färdiga projekt. Jag använde det här dokumentet för att välja vad jag skulle sy under påsksymestern.

Vad fick jag gjort?

På långfredagen klippte jag till en kortärmad blus i ett tyg som jag fått. Lite oklart vad det är för material i tyget, möjligen en bomulls-viskos-bladning, jag tror inte det är 100% bomull. Det är vitt, mjukt och skönt mot huden och är broderat med små svarta hundar. Jag använde ett vintage-symönster med Peter Pan-krage, McCalls 5571. Sömnaden gick utan större missöden, förutom att den vita tråden tog slut på lördag eftermiddag! På söndagen lyckade jag hitta en rulle på Åhléns i stan, men jag borde åkt till Ohlssons tyger på Sveavägen och köpt en rejäl rulle istället. Jag fick iallafall lägga ner den sömnadenlite och påbörja nästa projekt – en klänning i afrikans wax-print-tyg. Tyget har jag köpt på Etsy. När jag väl bestämde mig för att köpa det så fanns det bara tre meter kvar, uppdelat på en en-meters-bit och en två-meters-bit. Jag hade tänkt sy en Orla dress till, men wax-print-tyget är lite för stelt för att rynkas och jag ville ha en mer utställd kjol för att det skulle komma till sin rätt. Medan jag la ut tygbitarna på tyget så kom jag på att jag kunde använda livdelen från The Orla Dress och kjoldelen från ett av mina favoritmönster – The Vintage Shirt Dress från Sew Over It. Det var inga svårigheter att modifiera kjoldelen (The Vintage Shirt Dress knäpps fram så jag fick klippa till framstycket mot en vikt kant istället) så att den passade mot Orlas livdel. Jag har ju sytt båda klänningarna flera gånger och det var lätt att matcha ihop de olika klänningsdelarna och sy ihop den här hybrid-klänningen

Jag är väldigt nöjd med den här klänningen! Tyget är verkligen häftigt och lätt att sy i. Den här kombo-varianten kommer jag nog sy igen.
För att få lite styrsel i fållen så fållade jag klänningen med en 4cm bred snedremsa som jag gjorde själv av svart bomullstyg. Det blev snyggt på insidan också och skapade lite vidd i klänningen.
Den här blusen har jag redan använt flera gånger. Tyget är väldigt mjukt och och skönt.

Jag klippte även ut ett par byxor i svart bomulls-twill med ganska mycket strech, men dem har jag inte börjat sy ännu. Annandag påsk var det så fint väder och körsbärsträden i Kungsträdgården hade börjat blomma, så det blev ett besök där den dagen och inte så mycket sömnad.

Vinnare!

Jag deltog i de flesta utmaningarna under påsksymestern. Det var allt från att en fick presentera fem fakta om sig själv, berätta om förebilder och inspirationskällor och tipsa om sina bästa syknep. Jag kammade hem vinsten sista dagen, när vi som var med fick presentera vad vi sytt! Jag känner mig väldigt stolt och glad över att jag blev utvald sista dagen och vann ett presentkort på 400 kronor på Stoff och Stil. De har online-butik, men även en affär i Kungens Kurva som jag faktiskt inte besökt ännu. Det ska bli spännande att åka dit och kolla utbudet.