Bokrecension – Stylish Skirts av Sato Watanbe

Bokens utsida – snygg och stilren

Det finns en uppsjö japanska sömnadsböcker och jag har ägnat många timmar åt att bläddra i utbudet på Adlibris och brittiska Amazon. Köpsuget väcks av nästan varje bok jag ser (omslagen tilltalar min minimalistiska sida), men hur ska en veta om innehållet är lika intressant som omslaget? På Amazon finns ibland möjligheten att bläddra lite i boken, vilket är en klar fördel. En behöver ju inte köpa böckerna heller, till exempel har Stockholms Stadsbibliotek köpt in flera olika böcker och jag har lånat några av dem. Jag har köpt ett par stycken för att förstå lite hur den här typen av böcker är skrivna och hur mönstren är konstruerade (och för att utsidorna var så snygga). En av de böcker jag köpt är Stylish Skirts av Sato Watanabe och så här i efterhand minns jag inte varför jag valde just den av alla snygga böcker, men underrubriken lyder 23 Easy-to-sew Skirts to Flatter Every Figure och det känns ju väldigt lovande!

Innehållsförteckningen

Just den här boken innehåller inget mönsterark, en ska själv rita upp varje mönster efter instruktioner i boken. Lite krångligt (när en vill att saker ska gå fort och är lite lat) och hade jag förstått det när jag köpte den så hade jag nog valt en annan bok.

Eight-button Skirt with Horizontal Stripe till vänster

Det är lite varierande stil på  modellerna och precis som det är i sy-tidningar så är det några modeller som känns intressanta och några helt crazy. En sak har jag dock lärt mig och det är att smaken kan ändras så de kjolar som ingått i den första kategorin ingår plötsligt i crazy-kategorin och vice versa. Av de 23 modellerna i den här boken är det de här två som känns mest intressanta för mig.

Striped skirt with Box Pleats

För att konstruera mönstren finns det små diagram med mått för en grundstorlek (både i yard/inch och meter/centimeter) och instruktioner hur en ska rita mönsterdelarna och lägga ut dem på tyget vid tillklippning. En anledning till att jag inte sytt någon av kjolarna är att jag tycker det verkar lite komplicerat, men för vissa kjolar är mönsterdelarna bara raka bitar (tyvärr inte någon av modellerna jag gillar).

Det finns också lite faktarutor med tips och tricks, med titlar som till exempel Notes on Linings, Tips for Making Better Skirts och Preparing Fabric.

Exempel på illustration till en av sömnadsbeskrivningarna

Vid beskrivningen för respektive kjol står tydligt angivet hur mycket tyg och vilka övriga sytillbehör som behövs. Instruktionerna är tydliga och beskriver steg för steg vad en ska sy och varje steg är snyggt illustrerat med tydliga bilder. Jag gillar verkligen den här typen av krispiga, glasklara teckningar i sy-böcker.

En annan sak som bidragit till att jag tvekat till att sy någon av kjolarna är att jag är lite fundersam över storlekarna. Eller snarare bristen på storleks-guide… Författaren har kort beskrivit hur en ska tänka för att anpassa mönstret efter sina egna mått, men det framgår inte riktigt vilken storlek grundstorleken är. Någonstans i slutet av den här meningen som författaren inleder avsnittet med måttanpassning med tappar jag fokus och börja bläddra bland sy-böcker på Adlibris igen: ”The skirt you make won’t necessarily fit perfectly.”

Plus och Minus

Plus

 • Boken är snygg, bilderna är snygga och teckningarna är snygga.
 • Boken är inte jättedyr, 140 pix på Adlibris
 • Det är tydligt angivet tygåtgång och vilka övriga sytillbehör som behövs.
 • Det är tydligt angivet hur du ritar upp mönsterdelarna till respektive modell.
 • Det finns tydliga bilder av hur en lägger ut mönsterdelarna på tyget.
 • Sömnadsinstruktionerna är tydliga och illustrerade med tydliga teckningar där det behövs.
 • Det finns beskrivet hur en anpassar grundstorleken efter egna mått.
 • Det finns tips- och tricks-faktarutor för lite olika tekniska moment och en förklarande ordlista i slutet av boken.

Minus

 • Storleks-konceptet känns minst sagt gåtfullt. Måtten för att göra en grundstorlek är angiven för varje modell, men det framgår inte vilken storlek den motsvarar.
 • En måste själv rita upp mönstret efter ett diagram och anpassa det efter sina mått, vilket ju kräver att en har tålamod, viss mönsterkonstruktions-förståelse och orkar sy en toile för att kolla passformen och storleken

Att tänka på

 • Boken är på engelska vilket kan upplevas som svårt, men det finns en förklarande ordlista i slutet av boken där flera tekniska ord förklaras på engelska. Dessutom finns ju vännen Google som hjälper till när en går vilse i språk-djungeln. Om en orkar ta steget till att sy efter mönster på engelska så öppnar sig en ny värld!