Sommarsömnad 2019

Som vanligt hade jag vidlyftiga sy-planer för sommaren 2019 och även om jag inte sydde allt som jag tänkt så fick jag rätt mycket gjort. SewItYourself arrangerade ju Sybingo i år igen och det är ju både inspirerande och lite stressande. Jag blir peppad av utmaningen och inspirerad av bingobrickan. Samtidigt är det stressande när Instagram-flödet sprutar fram bilder på fina plagg och annat som alla dessa duktiga personer skapar och syr, puh! I år tog jag det iallafall lite lugnare, förra året körde jag ända in i kaklet för att fylla hela brickan. Ett av uppdragen på bingobrickan var att göra en skaparplan för sommaren och när jag hade gjort den så insåg jag att alla rutorna inte skulle bli kryssade och jag lät det vara så. Men nu ska jag visa vad jag faktiskt fick gjort, trots resor i början av semestern och skaparkramp i slutet av semestern.

Klänningssmide på Teda Art project

Det första jag sydde i juni var den fina linneklänningen som jag sydde på klänningssmide hos Eva på Teda Art Project. Mer om det kan du läsa här. Jag gillar verkligen klänningen som sitter så fint och tyget är så vackert, belgiskt linne från Tygverket.

Sew Over It Vintage Shirt Dress i pastellrandigt

Det andra jag sydde var ännu en Vintage Shirt Dress från Sew Over It, det är verkligen ett favorit-mönster! Det här var den tredje gången jag sydde upp en klänning rätt av (i stort sett) efter mönstret. Dessutom har jag gjort lite olika hacks, kombinerat livet och kjolen med andra kjoldelar och liv. Den här gången använde jag ett pastellrandigt bomullspoplin-tyg som jag köpt i Etsybutiken Sigrids Fabrics för ett par år sedan. Tyget är lite krispigt och med viss stadga, men svalt och skönt i italiensk 34-gradig värme.

Jag gjorde inga större förändringar av grundmönstret. Jag har minskat klänningen över axlarna, cirka 1 cm på vardera sida, jag har förlängt den cirka 5-10 centimeter och jag har lagt till fickor.

Seamwork Natalie-blus hack: skjortblusklänning av herrskjortor

Det här projektet hade jag funderat på ett tag och kom äntligen till skott i början av sommaren. Jag sydde en skjortblusklänning förra sommaren med Seamwork Natalie-mönstret som grund. Då förlängde jag grundmönstret, la till ett ok bak och ökade vidden på bakstycket under oket så jag kunde sy smock med elastisk tråd i midjehöjd i ryggen. Nu sydde jag mer improviserat, men enligt samma princip – förlängde grundmönstret och la till lite vidd. Jag hade köpt fyra gamla herrskjortor på Stockholms Stadsmissions butik i Solna Centrum. Dem körde jag i 60 grader, strök och sprättade/klippte upp dem för att få ut så stora tygbitar som möjligt. Sen klippte jag och sydde och sprättade och sydde och till slut blev det faktiskt en helt ok klänning. Jag höll på att ge upp ett tag, det liknade mest en oformlig säck och inte ett plagg. Mest nöjd är jag med det rätt-vända Eton-märket när jag flippar kragen. Det gick bara åt tre skjortor, så nu funderar jag på vad jag kan sy av den och resterna från den här projektet.

Playsuit

Det här projektet kom till mig när jag hittade ett superfint, blommigt bomulls-poplin-tyg på rea på Ohlssons tyger i somras. Jag tänkte direkt att jag ville sy en playsuit med livdelen från Camille Jumpsuit från Sew Over It, men med vida shorts istället för långbyxor nedtill. Ett av mina vintage-symönster blev den perfekt kombon och det här blev en riktigt höjdare som jag trivs jättebra i.

Jag gjorde en Full Biceps Adjustment eftersom ärmarna blev väl trånga på den förra jumpsuiten som jag sydde efter det här mönstret. Dessutom kortade jag livet ett par centimeter. I övrigt inga justeringar förutom att jag satt fickor i båda sidorna på shortsen, istället för bara ena. Det gick väldigt smärtfritt att sammanfoga dessa olika komponenter till en helhet, ett exempel på ett lyckat frankenpattern. Den här playsuiten gillar jag verkligen allt med – tyget, mönster-kombon och dessutom sitter den bra!

Afternoon patterns bucket hat

Den här sommarhatten sydde jag mest för att testa mönstret och för att få en kryss på Sommarsybingo-brickan. Jag använde lite tygrester från en klänning jag sytt till mamma och en utsliten skjorta. Inget fel på modellen, men det blev alldeles för stor. Mönstret kan en ladda ner gratis på Afternoon patterns hemsida.

Stevie knickers

De här trosorna sydde jag också för att testa ett mönster och för att få ett kryss på bingobrickan. Jag använde lite trikårester som blivit över och köpte trikåresår på Tygverket. Mönstret på trosorna kan en ladda ner gratis på Paper Theory Patterns hemsida. Modellen är helt ok, men nästa gång kommer jag nog sy dem en storlek mindre. Perfekt att använda lite trikå-tygs-rester till ett par trosor! Det här var det första jag sydde med min nya overlock som jag köpte på Lidl i somras.

Slutkläm

Sammanfattningsvis så är jag väldigt nöjd med allt jag fick gjort. Playsuiten, linneklänningen och skjortblusklänningen har jag använt mycket. Övrigt plagg är mer som ”wearable muslins”, d.v.s. bärbara provplagg för att testa/prova ett nytt mönster. Nu är det september och jag har en gedigen syplan för höst-vinter-vår, återkommer med rapport hur det går med den!