Sommarplaner, sy-kollo och Sybingo 2020

Alltså, den här våren!?!? Nu kommer lite mer personliga reflektioner för ovanlighetens skull, men det är svårt att komma vidare utan lite eftertanke. Men efter det blir det syfunderingar som vanligt! Jag är djupt tacksam över att inte drabbats personligen av Corona (ännu?), men pandemin har ändå påverkat mig i vardagen. Jag är också djupt tacksam över att inte personligen behöva känna oro över att bli särbehandlad på grund av hudfärg, men händelserna under våren har berört mig och fått mig att fundera över mina fördomar. Det har känts lite konstigt att lägga upp en bild på ännu en blus (hur nöjd jag än är med den) när det pågår så mycket som påverkar så många och som vi inte ska blunda för. Samtidigt är jag tacksam för min hobby och den positiva stämning som råder tex på Instagram, sömmerskor emellan! Lyssna, lära och förändra!

För några dagar sedan startade Sypeppen sitt sommarbingo och det blev litet av en nystart för mig. Jag gillar ju listor med punkter att bocka av och det brukar vara så inspirerande att se vad alla andra bingodeltagare skapar. Jag försöker också jobba med min #make20for20 -lista och har faktiskt avslutat 10 projekt och har två WIPs – inte illa!

Nu har jag avverkat de flesta av sommarplaggen, Seamwork Penny-klänningen är utklippt och klar att sy i ljusblå chambray istället för viskos/linne-tyget från Paris. Jag är sugen på några sommarkjolar och byxkjolar/culottes också så det blir lite fler sommarplagg än jag hade tänkt (svårt att planera för sommaren i februari…). Jag kunde helt enkelt inte motstå det nya mönstret från Jennifer Lauren, Bastion culottes utan unnade mig det som sommarpresent. Jag har två tyger i stashen som kan funka till den här byxkjolen och hoppas de räcker bara – jag tror denna byxkjol drar en del tyg.

Årets sommarbingobricka har många bra rutor och några knepiga – Textilfärga och Brodera är kanske dem jag kommer få klura lite på.

Hm… Skapa en volang kanske inte heller blir helt lätt, men jag ser det som en utmaning. Jag har börjat med listor på saker jag vill göra och fler av dem kommer rendera kryss i en eller flera bingorutor. Nu kommer jag helt enkelt köra på och se hur många kryss det blir! Sybingot pågår fram till 23/8 och det är finfina priser som kommer lottas ut, bland annat presentkort på Tygverket och presentkort på Mönsterfabriken – ett svenskt litet företag som gör symönster.

Jag kommer rivstarta sommarsömnaden nästa vecka med en veckas sy-kolloTeda Art Project och det ser jag verkligen fram emot. Förra sommaren var jag ju där på klänningssmide och nu kommer jag ta med egna projekt att sy med hjälp av Eva. Det ska bli riktigt roligt och jag kommer ta med mig mönster och tyg för två rätt kluriga projekt.

Mitt prio-1-projekt är en kappa som jag ska sy efter ett 50-tals-mönster i ett ylletyg som min mamma vävt. Det är ett ganska mjukt och följsamt ylletyg i grått, svart och med lysande blå inslag. Jag har valt en enkel modell utan inprovningar eller prinsess-sömmar för att tyget ska komma till sin rätt. Det kommer krävas mod och flera toiler innan jag vågar sätta saxen i det här fina tyget.

Mitt andra projekt som jag hoppas hinna påbörja är en klänning efter ett 50-tals-mönster i sarongmodell med drapering över livet. Jag har köpt ett fint bomullstyg med lite Hawaii-inspirerat mönster som jag tror blir kanonfint till den här klänningen. Utmaningen med det här plagget är anpassa mönstret efter min storlek, det är en storlek för litet. Det bör dock inte vara allt för klurigt, jag hoppas på Evas hjälp för att få till det.

När jag såg den här fina sarongklänningen med bolero i samma tyg så blev jag lite sur över att jag inte beställt tyg så det skulle räcka till en bolero också. Jaja, jag kan nog hitta något matchande enfärgat blått bomullstyg som kan funka.

Det är ingen risk att jag kommer vara sysslolös resten av sommaren, det finns redan cirka 26 plagg och projekt på sommarplaneringslistan! Det mesta kommer jag dessutom sy med mönster och tyger som jag redan har och det är ju rimligt att rensa i stashen. Jag ska försöka digitalisera min sommarplanering, men tillsvidare är det kryptiska, handskriva listor som gäller.

Glad skaparsommar önskar jag er alla!