Hej, hej 2021!

Dags att titta framåt! I förra inlägget reflekterade jag över syåret 2020 och gjorde en sammanfattning av vad jag skapat. Allt jag sytt och stickat ligger även under fliken Skapat 2020 i menyn längst upp. I år har jag redan hunnit sy några grejer och de ska läggas in under årets flik.

Så här några veckor in på 2021 så har jag börjat samla ihop mig för att göra en plan för det kommande året. Att gå igenom garderoben och fundera vad som saknas eller behöver ersättas och därefter planera sömnaden är faktiskt värt att göra för att skapa en målbild. Dessutom försöker jag att i första hand se till att projekten sys av tyger och mönster som jag redan har (och i dessa dagar är jag faktiskt tacksam för mina resurser på den fronten). Sedan behöver en faktiskt inte följa planen slaviskt, det kan dyka upp projekt som roligare och som inte gick att förutse. Det är ju inte helt lätt att planera sommarkläder i januari och jag tror nog det är bättre att bara planera vinter/vår-kläder och höst-kläder så här års. Sommarplanerna får ett eget inlägg senare i vår.

Byxor

I höstas var jag på mönsterkonstruktionskurs hos Eva på Teda Art och nu har jag ett mönster för ett par byxor anpassat efter mina mått och i en modell jag gillar – ganska slimmad slacks-modell. Jag ska provsy mönstret i något tyg som inte är det finaste, men som kan funka och sen är planen att sy upp några par i tunna ylletyger/ylleblandningar. Mönstret är i första hand gjort för icke-stretchigt tyg och jag har några tyger på lut som kan passa.

På sista tiden har jag blivit sugen på att sy ett par lite vidare byxor med hög midja i 40-talsmodell, tänk byxor som Lauren Bacall eller Greta Garbo skulle burit. Jag har ett par gamla vintage-mönster för byxor i den här modellen, men inte i helt rätt storlek och dessutom är det bästa mönstret väldigt skrynkligt och skört. Möjligen har jag något nyare mönster som kan funka, det är ju en ganska klassisk modell. Men gylf fram och fickor måste de ha!

Målbild!
Möjligen skulle jag kunna använda det här mönstret, där finns ju flera av detaljerna som jag söker. Knäppning istället för gylf med dragkedja fram är rimligt – det är iallafall bättre än dragkedja bak eller i sidan.

Slutligen så planerar jag att sy ett par Bastion Culottes i ett supertunt och lite glänsande ylletyg som jag köpte på Nygårds Annas outlet-utförsäljning i höstas. Jag sydde ett par i bomull/linne-blandning i somras och gillade verkligen modellen!

Kjolar

I höstas sydde jag ju en pennkjol lite på prov för att se om jag gillade den kjolmodellen och för att testa ett mönster som verkade bra. Eftersom jag gillade både plagget och mönstret så planerar jag att sy fler. Jag använde det här mönstret, Agnes skirt från Michelle Sews och jag gillade alla fina detaljer även om det var lite pyssligt. Det verkar tyvärr som hon stängt sin webshop tillfälligt på grund av Corona.

Dessutom är jag sedan länge sugen på att sy en hel- eller halvcirkelkjol i tunt ylle. Det finns ju instruktioner på nätet hur man konstruerar en sådan kjol efter egna mått så något mönster behövs inte – däremot drar det ju ganska mycket tyg. Jag har ett rutigt ylletyg i ganska klatschiga färger som skulle kunna bli kul till en sådan kjol!

En bit Harris Tweed som jag köpte i någon köp-sälj-grupp på Facebook. Jag hade lite löst tänkt sy byxor av det, men det är nog lite för storrutigt, bättre med en kjol med vidd!

Klänningar

Jag trivs både i Merchant and Mills Camber dress (gillar verkligen att de gjort en liten video så man ser klänningen in action!) och The Assembly Line Box pleat dress och kan tänka mig att sy fler både i vinter- och sommarversion. Dessutom vill jag sy klänningen The French Dart Dress från Maven patterns, jag har ju bara gjort en hackad variant i form av en topp till min syster. Och visst är det tryggt med kända och testade mönster, men det är ju kul med nya modeller också då en French Dart hamnar lite högre på listan än de andra.

Kanske är det också dags att äntligen sätta saxen i det läckra tyget från Miss Matabi och sy en klänning efter det där 60-talsmönstret!? Jag har en liten farhåga att det blir kan bli lite Gudrun Sjödén-vibbar (inget ont om Gudrun Sjödén) med en klänning i den modellen i det tyget. Jag får börja med att sy en toile och sen får jag se hur det känns.

En hemmaklänning i manchester vill jag också sy. Tyget fick jag av en kompis, det kan vara från 70-talet och jag har tänkt sy en Nina Lee Camden-klänning – en västklänning som jag sytt i tunt ylle och jag gillar verkligen modellen även om den hade några trixiga moment i sömnaden!

Blusar och toppar

I höstas har jag sytt flera långärmade skjortor i klassisk skjort-modell efter ett mönster från en fransk sömnadsbok, så det behöver jag inte sy i första hand. Helt ärligt så orkar jag just nu inte testa fler skjort-mönster, det här är perfekt! Kanske syr jag någon mer långärmad skjorta i tunt bomullstyg till sommaren, men när det gäller långärmat så är det rätt mättat i garderoben just nu. Däremot ska jag börja sy kortärmade skjortor/blusar, det är trivsamt året runt. Jag har lite tröttnat på Seamwork Natalie-mönstret som jag sytt flera varianter av, även om jag gillar den modellen så är det något med mönstret som jag inte riktigt får till. Planen är att sy några kortärmade skjortor och blusar i lite olika modeller och bomullstyger från stashen.

Dels är det Vogue 9004 som jag skulle vilja sy av gamla skjortor, inspirerad av Spoolriver som sydde en så himla fin version av den här toppen och jag lyckades hitta mönstret på tyska Amazon.

Jag planerar också att sy blus-versionen av Dear and Does Bleuet-dress i något Liberty-tyg.

Dessutom köpte jag i höstas mönstret Kalle skjorta och skjort-klänning från Closet Core Pattern efter att ha sett så många fina versioner av både blusen och klänningen, bland annat hos Spoolriver. Kolla de här två helt olika varianterna, en vinterklänning och en jättefin sommarklänning! Jag börjar nog med en skjorta – dock inte i den croppade versionen.

Det här Liberty-tyget kan bli en fin kortärmad Kalle-skjorta

I mitt flöde på Instagram dök den här toppen upp, Simplicity 8840 som går att köpa på Fagert.se och den gillar jag också, men med tanke på alla mönster jag redan har så kan jag inte riktigt slå till just nu. Jag får behärska mig och sy av det jag har.

Ytterplagg

Dels är jag sugen på att sy en ylle-version av Sapporo coat från Papercut patterns, i det uppdaterade mönstret finns bland annat långa ärmar som variant! Jag har några ylletyger som kan passar och jag klurar dessutom på att fodra med mellanfoder i shetlandsull för att det ska bli en riktigt vinterjacka. När jag lämnade en recension på The Assembly Lines hemsida fick jag en rabattkod på deras hemsida och då slog jag till och köpte deras Wrap Jacket-mönster som jag tänkt sy i ett stickat ylle/bomulls-tyg som jag köpte från Metermeter för flera år sedan. Mönstret är för vävda tyger, men mitt stickade tyg är stabilt så det bör funka. Möjligen förstärker jag sömmarna med något för att de inte ska hänga ut sig och jag planerar dessutom att fodra jackan.

Jag har länge velat sy Tamarack jacket från Grainline Studio, dels är det en snygg modell, dels är jag nyfiken på hur det är att quilta tyg till plagg. På stan har jag sett personer med quiltade vinterjackor i sammets-aktig tyg och det ser så himla fint ut och nu råkade ett projekt med viskos-sammet gå helt över styr så jag tänkte använda det tyget till en Tamarack jacka istället.

Till quiltningen har jag tänkt använda bambu-vadd, så det blir mer en vår/höst-jacka än en värmande vinterjacka.

Stickning

Först i den här kön ligger en kofta som jag började på för tre-fyra år sedan, puh! Men nu har jag fått så mycket pepp av en kompis så jag har tagit tag i den igen och det är inte mycket kvar nu! Själva tröjan är faktiskt färdigstickad, nu ska jag bara sticka framkanter och kanten längs urringningen! Och sen fästa en miljon ändar och blocka den! Wohoo!

Vad nästa stick-projekt blir är lite oklart, men jag håller på att mass-sticka pannband av gamla restgarner. Jag har ett stick-UFO till som jag ska avsluta i år, men det är bara en sjal som jag nog kommer bli klar med ganska snabbt. I julklapp fick jag fått tre finfina nystan yllegarn från en kompis på Åland och dem vill jag förvandla till något fint.

Bike in tweed

I höstas skulle ju 10-års-jubiléet av Bike in Tweed i Stockholm gå av stapeln, men det blev ju inställd på grund av ja-ni-vet-vad. Så nu har jag nio månader på mig att tänka ut och fixa en fin outfit… Men det får nog bli ett eget blogginlägg!