Hej då 2020!

Det är väl ändå tur att tur att en inte kan se in i framtiden? Om någon för ett år sedan hade berättat för mig hur 2020 skulle bli så hade jag ändå inte trott på det, så superkraften att se in i framtiden är helt bortkastad på mig. Det finns andra superkrafter som jag skulle uppskatta och förvalta bättre (inbillar jag mig iallafall), till exempel att kunna världsspråken flytande (på önskelistan står hindi, mandarin, japanska, arabiska). Eller förmågan att resa i tiden, hur coolt vore inte det? Jaja, en kan drömma och under tiden så nöjer jag mig med att kunna hanka mig fram på franska och klara mig skapligt på engelska – helt ärligt så har nog min engelska förbättrats rejält tack vare alla engelska sybloggar och Instagram-konton jag följer!

I januari 2019 skrev jag ett sammanfattande inlägg med tillbakablick över 2019 och framtidsplanering för 2020, kul att läsa nu för det blev ju i stort sett så! I januari skrev jag även ett inlägg med en konkret lista på de projekt jag planerade att sy 2020, Syplaner 2020 och i mars hade jag reviderat planerna och gjorde ytterligare ett inlägg med mina syplaner, #make20for20, när jag insåg att de flesta plaggen skulle göras med både tyg och mönster från stashen.

Jag har hunnit skapa cirka 56 plagg och accessoarer (väskor, halsdukar och solhattar) under 2020, inte illa. Det mesta blev bärbart, en del var till andra och i slutet av året blev det faktiskt en hel del julklappar.

Topp tre 2020

Under rubriken Skapat 2020 har jag ju samlat allt (tror jag) som jag skapat 2020. Min absoluta favorit är morgonrocken also known as The House Coat i ylleflanell från Ohlssons tyger. Den fick ju till och med ett eget blogginlägg, Morgonrock de luxe aka The House Coat! När jag väl bestämt mig för att äntligen sätta igång att sy morgonrocken så gick det ganska snabbt och det var verkligen värt det att sy en toile i lakansväv först. Inte minst så slapp jag en massa ångest när jag väl klippte till och sydde i ylletyget, jag visste ju vilka justeringar jag behövde göra och att det skulle fungera. Det var så skönt att kunna svepa in sig i ylle efter en stressig arbetsdag i våras, ett riktigt tröstplagg! Nu i höst har jag använt den i stort sett varje helg när jag ätit frukost – klart favoritplagg som fyllt ett hål i garderoben!

I övrigt är jag nöjd med skjortorna och blusarna som jag sytt 2020. Framförallt de två knytblusarna efter ett mönster från en La Maison Victor-tidning och de två skjortorna jag sytt efter mönstret i en fransk sybok som jag köpte för några år sedan.

Slutligen är ju årets mest fantastiska projekt kappan som jag sytt av ett ylletyg som min mamma vävt. Tyget blev klart för några år sedan och nu äntligen i somras så kom jag igång med sömnaden under en sykollo-vecka hos Eva Karlsson på Teda Art. Det går inte att visa upp den här fina kappan utan att tacka Eva för den proffsiga handledningen! Jag har lärt mig så mycket under kurserna på Teda och det har varit så kul att lära känna andra sy-nördar!

Botten-napp

Jämfört med 2019 så blev det inte lika många mindre lyckade projekt fastän jag utmanat mig själv, sytt massor och testat en hel del nya mönster och tekniker. Det enda riktiga botten-nappet är egentligen ett par byxor, som inte blev bra. Mönstret är The City Trousers från The Avid Seamstress och jag sydde dem i ett väldigt stretchigt, svart bomulls-twill från Ohlssons tyger. Tyget är härligt, men också stretchigt på alla ledder. Det har en fin lyster och håller verkligen färgen i tvätten. Jag hade tre meter från början och har sytt ett par Manhattan Trousers från SBCC tidigare, de blev något bättre men linningen skär in i magen på ett not so nice sätt.

The City Trousers har dold dragkedja bak och det är inte många mönsterdelar: framstycke, bakstycke, linning och fickor. Midjan sitter ganska högt och passformen är hyfsat slimmad. Jag köpte mönstret för flera år sedan och sydde dem i ren desperation i höstas då jag verkligen ville ha ett par snygga, svarta byxor. Eftersom tyget var rätt stretchigt tog jag in dem lite och de var faktiskt nästan ok när jag var klar. Sen bestämde jag mig för att fixa till lite saker som jag inte var nöjd med och då gick det utför så att säga. Just nu sitter de illa (och är dåligt sydda) och det krävs en större sprättnings-insats för att få ordning på det. Inte omöjligt att det blir gjort, men de får mogna lite först.

En annan sak som jag var supernöjd med men som inte tålde tvätt är den cyanotypi-färgade t-shirten som jag sydde till min brorsa! Det var så kul att testa en ny teknik, men jag måste läsa på kemin och förstå om det går att göra plagg med tekniken.

#make20for20

Den här hashtagen skapades av Malinsyr på Instagram för att samla alla som planerade att skapa tjugo projekt under 2020 med material och mönster som vi redan hade. Jag skrev om mina planer i det här inlägget. Det kändes helt rätt att använda de tyger jag samlat på mig och sy efter de mönster jag redan hade. Och utifrån hur 2020 utvecklade sig så visade det ju sig vara bra att ha en hel del material i gömmorna.

Första femman

Av dessa fem projekt har jag faktiskt sytt alla: The Assembly Line Box pleat dress i finfint secondhand-fyndat kostym-tyg, Meissa blouse i tyg från Atelier Brunette, Vintage Vogue knytblus i tyg från Atelier Brunette, Alma knytblus från La Maison Victor i tyg från Rino och The Assembly Line Puff shirt i Liberty-tyg

Andra femman

Här har jag ju också gjort alla fem: The Assembly Line Puff shirt i African wax print, Vintage Simplicity cape i rutigt ylle från Korps, The City Pants (på bilden är det Melody pants som jag kanske borde använt…) i svart stretch-twill från Ohlssons tyger, Nina Lee Camden västklänning i svart ylle från Paris och en Miss Marple scarf i merino/silke.

Tredje femman

The house coat sydde jag i början av året med ett vintagemönster och ylletyg från ohlssons tyger, Ginger-kjolen i kostym-ylle blev klar i höstas, Kappan från Nano Iro Sewing book sydde jag men i en linne-stuv från Tygverket, Vintageklänningen som jag planerat att sy till Bike in Tweed hoppade jag över eftersom det ställdes in pga Corona och kjolen i linnestuven från Textilcentrum i Sundbyberg sydde jag inte – oklart varför. Den ligger helt klart med i planeringen för 2021.

Fjärde femman

The picknick dress i Liberty-tyg har jag lite smått smygstartat med, en toile av livet har jag gjort och jag har fått en hum om de förändringar jag behöver göra. Två Seamwork Natalie-blusar sydde jag i somras, en i rosa Oxford-bomull och en i viskos-stuvbit från Tygverket. Penny-klänningen är utklippt i det ljusblå bomullstyget som jag planerat att sy Ottobre-klänningen Paintbrush Imprint i, kanske syr den i viskostyget istället. När jag väl klippt ut att delarna till Penny-klänningen orkade jag bara stryka på mellanlägg, sen tappade jag orken och det blev höst… Nästa år!

Av mina 20 planerade projekt med material och mönster från stashen så är 15 klara, ett tillklippt och ett har jag sytt en första toile till. Jag är nöjd! Sen är det några projekt som nästan glömt bort, men som var med i min första syplanering för 2020. Jag vill verkligen göra en vinterversion av Papercuts Sapporo coat och jag vill verkligen sy Tamarack jacket från Grainline Studio. En kompis till mig har börjat sticka och inspirerat mig att komma igång med det igen, jag har smygstartat med några såna här pannband i restgarner, men är sugen på något större.

Sammanfattningsvis har det varit ett bra skapar-år trots allt! I somras hakade jag på Sybingo2020 och blev superinspirerad av alla bidrag som delades på Instagram. I november deltog jag i Tygverkets utmaning #symånadmedtygverket med finfina priser och många deltagare som delade det de skapat – så kul! Jag har varit på Sykollo och två helgkurser hos Eva på Teda Art, 2021 har jag en helgkurs och en sykollo-vecka inbokad redan! I höstas bytte jag jobb och hade tre veckors ledighet mellan jobben, då hann jag sy massor och det blev många riktigt bra plagg. Nya plagg som dessutom passar fint med dem jag gjort tidigare.

Nu ska jag fundera på vilka plagg jag trivts bäst i och vad jag inte använt så mycket (och varför) och lägga upp en plan för 2021 så småningom.