50-talskofta med renoveringsbehov

I somras hittade jag en vacker kofta på Stockholms Stadsmissions second handbutik på Skånegatan i Stockholm. För 225 kronor blev jag ägare till en vit 50-talskofta i hyfsat skick med fina pärlbroderier. Jag har letat efter en sån här kofta ett tag så jag tvekade inte många minuter trots att den behöver lite omvårdnad. Inga skumma malhål: check! Ingen skum lukt: check! Rätt storlek: check!

Den vackra framsidan, det finns några minimala knappnålshuvudstora fläckar på framsidan som inte syns på lite håll
Och baksidan
Detalj av de fina broderierna som faktiskt är i mycket bra skick, det kanske saknas någon pärla någonstans men inte så det stör.

Enligt lappen i koftan är den Made in British Hongkong och handbroderad (det var väl åtminstone en hand som tryckte på knappen som satte igång maskinen som gjort tröjan). Enligt märkningen är materialet 80% lammull, 10% kaninpälsfiber och 10% nylon och fodret är 100% rayon.

Förutom att det saknas några hyskor och hakar i knäppningen fram så är fodret ett sorgligt kapitel. Det känns verkligen som riktigt billigt konstmaterial, dessutom sitter det löst uppe vid halslinningen. Möjligen har någon tidigare ägare lessnat och tagit fram sprätten för att få bort otyget.

Renoveringsplan

  • Vädra
  • Kolla om några pärlor är på drift och sy fast dem
  • Sy i nya hyskor/hakar där det fattas
  • Sprätta loss fodret och använda det för att klippa ut ett nytt foder i viscose eller siden, typ habotai

Redan när jag såg koftan i butiken började jag planera vilken klänning jag ska sy som passar i stilen. Jag har en hel del 50-tals-klänningsmönster och även några moderna symönster i 50-tals-stil. Men det projektet med tillhörande bilder skriver jag om senare!