Hemgjorda julklappar – jajamensan!

Vissa år har jag haft riktigt höga ambitioner när det gäller att fixa hemgjorda julklappar. Mycket inspiration och idéer, men sen har det inte blivit så mycket gjort, så kan jag sammanfatta processen. I år hade jag faktiskt rätt låga ambitioner, men fick mycket gjort ändå! Jag är grymt nöjd med de julklappar jag fixat själv och här kommer en presentation. Dessutom har jag använt mycket material från stashen, loppisfyndade grejer som jag köpt under året och flera gratis-mönster eller tidigare inköpta mönster.

Två t-shirtar

Det finns många gratis-mönster för t-shirtar, både i dam- och herrstorlek. Jag har ju sytt dam-t-shirts efter det gratis symönstret från Secondo Piano, en får det om en anmäler sig till hennes nyhetsbrev här. Det symönster som jag använt för att sy t-shirts i herrstorlek är detta från Jenny Hellströms TV-serie Sy, sy, sy! som finns på UR Play. Själva mönstret hittar du under Pedagogiskt Material, Arbetsblad. Det översta arbetsbladet innehåller sömnadsbeskrivning och symönstret i PDF, det nedre är en storlekstabell. Serien är rätt kul och det finns fler mönster att ladda ner, alla avsnitt finns här. Helt ärligt så har jag inte förstått om sömsmån ingår eller inte i mönstren (någon som vet?) men på en t-shirt är det ju inte supernoga tänker jag. Jag har mätt på färdiga t-shirts för att få ett grepp om vilken storlek som var rimligt att sy. Mönstret och beskrivningen är i övrigt helt ok förutom att jag tycker det blir snyggare om man fållar ärmar och nederkant EFTER att man sytt ärm- och sidsömmen. Då kapslar man ju in sid-/ärmsömmarna i fållarna på ett snyggt sätt. Jag gjorde också en stickning med tvilling-jersey-nål längs urringningen för att hålla nere halskanten.

Att sy t-shirts är inte någon lönsam affär jämfört med att köpa en färdig – lite beroende på hur man ser det förstås! Jag kan tycka att det är rimligt att sy i något roligt tyg om en väl ska sy ett så enkelt plagg som en t-shirt även om tyget kanske kostar lite. På Spoonflower-butiken på Etsy så finns det massor med roliga mönster att välja mellan, en kan även få dem tryckta på tapet! En väljer mönster och tygkvalitet och sen tror jag att tyget trycks digitalt just till mig! Jag sökte helt enkelt på ”computer” och då dök det upp ganska mycket att välja mellan, kolla här! Se valde jag tygkvaliteten Organic Cotton Knit och köpte en meter av varje – det räckte ganska precis till en t-shirt i herrstorlek typ S/M. Jag förtvättade tyget i 40 grader och det krympte lite, dessutom gick det bort lite tyg mot stadkanter och uppe/ner som var helt vitt (trycket var liksom centrerat mitt på tygstycket. Jag borde tagit en bild, men glömde det). Tyvärr går det bara att beställa i hela meter, vilket är rätt dumt efter som tyget är ganska dyrt. Å andra sidan var det fri frakt! Tyget är lite åt det strävare hållet, inte babymjukt, men känns stadigt och bra för vuxenkläder.

The Assembly Line pyjamas

Någon gång i slutet av hösten lanserade The Assembly Line ett gratis mönster för pyjamas (i damstorlek XS-3XL) som går att ladda ner från deras hemsida – här! Snygg modell tycker jag, dessutom finns det instruktioner i sömnadsbeskrivningen hur en kan förlänga både ärmar och ben om en föredrar det. Jag hade ett fint Liberty-tyg i stashen som passade perfekt till att sy en pyjamas av.

Jag valde storlek S och hoppade över fickorna eftersom det kändes lite konstigt med fickor på en pyjamas. Mönstret är välkonstruerat och instruktionerna tydliga! Jag gillar att mönsterkonstruktörerna på The Assembly Line gör så fina infodringar och fina detaljer på mönstren. Den här pyjamasen gick snabbt att sy och jag kommer nog göra fler.

Julklappar till små människor

Många små människor gillar att få saker som är av plast och låter högt i julklapp. Det är klart att jag också ger bort sånt, men jag smög in lite annat också. Små väskor och necessärer som en kan lägga något kul i känns rimligt att både sy och skänka till personer i alla åldrar. Dessutom kan en använda små tygbitar och annat från stashen och det finns bra gratismönster online på olika modeller,

Till en liten människa gav jag en necessär sydd av lite tygrester (det här blommiga tyget köpte jag på Åhléns för många år sedan och jag tycker så mycket om det, men nu har jag bara lite slamsor kvar tyvärr) från stashen och loppisfyndad dragkedja. Jag använde det här mönstret som jag köpte på Black Friday-rean, men det finns bra mönster gratis online (googla ”boxy pouch free sewing pattern”) – till exempel här och hos Christinas sytips på Youtube, här och här har hon två olika modeller.

En annan liten människa fick både en necessär och ett par shorts. Jag använde samma mönster som den första necessären (fast en större storlek) och shortsmönstret är det fina gratismönstret City Gym shorts från Purl Soho som finns i dam- och barnstorlekar. Tyget är quilt-bomull från Ohlssons tyger och där köpte jag även speciellt quilt-vliseline (volymvliseline H630) som ger stadga och fyllighet till necessärerna, jag hittar inte det på deras hemsida, men det finns tex hos Slöjd-Detaljer.

Två kassar

Kassar kan en väl inte ha för många av och dessutom finns det ofta fina tyger (tex gamla panelgardiner) och snedremsa på loppisar och second hand som passar fint att sy av. Antingen hittar en på ett eget mönster eller söker efter gratismönster, till exempel detta från Kokka Fabrics på en smart ihoppfällbar kasse eller en sån här Origami bag (som man också kan slå in julklapparna i) eller så kan man kolla på Sewstainabilitys blogg, hon har gjort en sammanställning över gratismönster för väskor.

Jag sydde en väska efter Grainline Studios mönster Stowe bag, den stora modellen. Den har bra fickor på insidan, dessutom är den stadig i botten, även om jag tycker det är svårt att göra sömmen som ska ge den en mer stadig bottenplatta – det blir liksom alldeles för många lager för min symaskin. Men fördelen om man inte gör den sömmen är att väskan lättare går att vika ihop.

Tyget är från PMU (Pingstkyrkans second hand) i Umeå, jag tror att det kan vara från Åhléns från början och snedremsan är från gömmorna.

En annan person fick den hoppfällbara väskan, se ovan. Tyget är ursprungligen en tygbit som jag köpte på Stockholms Stadsmission, butiken i Bromma (ligger rätt avsides, jag vet, men värd ett besök!). Tyget var fållat, en rätt stor kvadratisk bit som jag tror var nästan 1 meter * 1 meter. I ena hörnet satt en lapp som det stod Lush på, tydligen använder de såna här tygbitar för att slå in paket i! Materialet passade bra till en kasse, jag har lite tyg över som kanske kan räcka till ytterligare någon liten grej.

Julverkstaden har inte tagit julledigt…

Några småsaker till kommer jag nog sy och skicka iväg, det är skönt med lite comfort sewing – lätta, roliga projekt med tyger och material från gömmorna! Sen har jag lite planer på att sy ett eller ett par plagg också och jag har en virkning på gång och är väldigt sugen på att sticka lite också. Annars julens mest använda plagg är ändå min house coat i ylle som jag sydde i våras! Så skön och klädsam att glida runt i hela dagen, ett av årets bästa plagg skulle jag säga!