Gratismönster

Uppdaterad 2020-01-18! Många nya länkar och alla länkar kollade! Här är en blandning av länkar till gratis symönster. Mer tips och exempel finns i blogginlägget Gratis PDF-mönster online. Om du känner till någon samlingssida, blog eller online-tidning som har gratis symönster, tipsa gärna i kommentarerna nedan! I Facebook-gruppen Mönster och Syhjälpen finns också många mönster och tips!

Mood FabricsFysisk tygaffär med online-försäljning, känd från Project Runway (det här här alla rusar runt och letar fram fantastiska tyger till sina kläder), har ett stort utbud av alla möjliga sorters gratismönster, klänningar, cosplay, träningskläder, byxor, blusar m.m.
Peppermint MagazineAustraliensisk tidning som erbjuder ett gratis mönster i varje nummer, det finns mönster till ca 40-50 olika klädesplagg m.m.
Fabrics-store.comOnline tygaffär med stort utbud av gratis symönster, framförallt klänningar, blusar och kjolar. Länken krånglar ofta tyvärr.
Melly SewsSyblogg som erbjuder massor med mönster om en anmäler sig till nyhetsbrev.
The FoldlineSamlingssida för symönster där en kan söka efter i princip alla mönster som ges ut verkar det som. Om du i sökningen skriver in FREE så kommer det upp massor med symönster som erbjuds gratis av stora och små mönstertillverkare.
Secondo PianoBlogg som sköts av en superduktig italienska. Om en anmäler sig till nyhetsbrevet får en ett jättebra mönster på en t-shirt Basic Instinct T-shirt.
French NavySydafrikanskt mönsterföretag som erbjuder gratis mönster på en klänning (Orla dress) och en T-shirt (Stellan Tee)
HeyJuneHandmadeEtt mindre symönsterföretag som erbjuder gratismönster på ett par yoga-byxor och ett linne/tank top samt en rund tygkorg/väska som kan användas till smutstvätt, prylar, tygbitar, skor, picknick-grejer osv.
Dear and DoeFranskt mönsterföretag som erbjuder ett gratismönster på T-shirt, Plantain T-shirt.
Paper Theory PatternsGratis mönster på trosor, Steve Knickers.
Megan Nielsen PatternsMönsterföretag som erbjuder gratis mönster på trosor, Acacia underwear och en kjol – Veronica.
So, Zo, What Do You Know?Blogg med mönster på trosor och linne som går att ladda ner.
Ralph PinkWebbshop med flera olika gratis mönster på till exempel klänningar.
I am PatternsMönster på bikini, Leia
Pauline Alice Franskt mönsterföretag som har ett mönster gratis på klänning/underklänning i ”slip” modell.
Emily HallmanBloggerska som är superduktig, har instruktioner på hur en kan sy olika kjolar.
Fredrika på vindenBlogg som har instruktioner på bland annat olika kjolar.
SeamworkOnline sömnadstidning som har ett mönster på en fint linne – Sorbetto som en kan ladda ner utan att prenumerera.
Itch to StitchSäljer symönster och erbjuder ett gratis mönster på ett linne – Lago tank. och en långärmad t-shirt Uvita.
By Hand LondonEngelskt litet mönsterföretag som har ett gratis mönster på ett linne som kallas Polly och som även har en instruktion för hur du syr en omlottkjol med volang – nostalgi-fin! Det finns även en cirkel-kjol-kalkylator!
How to do FashionDanskt mönster företag som säljer mönster med retro-look, ett gratis mönster på en topp No. 00 Danmark.
Wardrobe By MeMönsterföretag som erbjuder ett gratis mönster på topp/blus, Hera wrap top.
Miss Vicky ViolaBlogg som erbjuder mönster på en vintage-inspirerad dam-slips.
Tea and a Sewing MachineBlogg som visar hur du syr små vikter som går att använda som tyngder istället för att nåla.
With Heartshaped BruisesBlogg som bland annat visar hur du syr en sovmask och egna snedremsor.
With My Hands DreamFinsk blogg som har en instruktion för hur du syr ett överdrag till strykbrädan.
Jennifer LaurenMönsterföretag som har ett gratis mönster på ett sött förkläde, The Harvest Apron samt en Tailors Ham som är bra att ha när man syr för att pressa fina sömmar.
Tilly and the buttonsPå Tilly and the Buttons hemsida finns också mönster och instruktion för att sy en Tailors ham i två olika modeller.
AfternoonSydafrikanskt symönster-företag som erbjuder ett gratis mönster på en fin sommarhatt – bucket hat
Half
moon Atelier
Lite olika mönster att köpa, men ett mönster på ett linne – super basic TANK TOP – i trikå är gratis om en anmäler sig till nyhetsbrevet.
Love SewingEn brittisk sytidning som erbjuder en hel del gratis symönster för kläder till vuxna och barn samt lite accessoarer och inredningsgrejer.
Tabitha SewerSuperfin blogg med massor med inspiration och tips hur du syr dyra designerkläder billigt, bland annat instruktioner till en härlig maxidress.
Elbe TextilesHär hittar du mönster till en bucket hat, Sorrento och ett mönster till t-shirt i herrstorlek. Nuförtiden kostar mönstret 2 dollar som går till välgörande ändamål.
Purl SohoAmerikanskt företag som säljer garn, tyg och massor med annat sy- och stickrelaterat har även en hel del gratis sy- och stickmönster på sin hemsida.
Waffle patternsHär finns gratismönster till en gubbkeps/tweedkeps.
Closet Case PatternsDet här symönsterföretaget har massor med gratis extra-material till alla sina symönster och dessutom ett gratis symönster till en sittpuff som kan sys av restbitar och fyllas med tygspill! Sedan jag hittade det mönstret har jag börjat samla allt textilt spill för att fylla en sån puff.
Mimi’s mumPå den här bloggen verkar det finnas mycket gratis mönster, men jag har mest kollat på mönstret till en Circle Shrug – en slags kofta där livdelen är mer eller mindre en hel cirkel.
Maison FauveDet här är ett franskt mönsterföretag som har några gratis mönster utöver dem som en betalar för, en ”calot” – hätta för att skydda håret och ett linne Mönstren är på franska och anpassade för att använda småbitar av tyg som blivit över.
Alice&Co PatternsUtöver alla fina mönster så finns ett mönster på sovmask gratis. Dessutom har de tagit fram tre mönster i samarbete med Victoria and Albert Museum, speciellt för olika utställningar: En Frida Kahlo-inspirerad klänning och två olika klänningar till en Mary Quant-utställning – denna och denna.
Show StudioPå den här sidan kan du hitta gratis mönster av designers som Sarah Burton på Alexander McQueen, Iris Van Herpen och Martin Margiela. Mönstren är lite mer avant garde än det mesta jag sett och jag har inte testat något av dem, men visst kul att tänka tanken att någon gång sy ett Alexander Macqueen-plagg!?