Tyg-shopping i Paris!

Jag brukar alltid bli avundsjuk på folk som får stanna extradagar på sitt resmål på grund av att flyget hem ställs in. När en själv sitter där så är det inte alltid lika lätt att se det roliga i det hela… Men förra helgen fick jag iallafall en hel dag extra i Paris och det var bara härligt (när väl det praktiska satt sig). Tack snöstorm! Tack Norwegian för ersättning för utlägg! Och tack resesällskap som inte bangade för långa besök i tygaffärer och ett glas vin till lunch! Jag hade redan hunnit köpa totalt 17.7 meter tyg, så bonusdagen spenderade vi på Louvren, det var också helt ok.

De första 3 metrarna – Les Coupons de Saint Pierre

Uppe i Montmartre finns det en massa tygaffärer samlade i kvarteren precis nedanför Sacre Coeur. När jag var i Paris senast, för fyra år sedan, hade jag gjort ganska grundligt research för att hitta tygbutiker och jag förstod tidigt att de här kvarteren var värda ett besök. På kartan nedan har jag markerat några tygbutiker med stjärnor, men det finns många fler. De här kvarteren är helt klart värda ett besök för den som vill köpa tyg. Tygerna säljs ofta som så kallade coupons, det vill säga färdigklippta tygbitar i 2- eller 3-meters-längder. Jag vet inte varför tygerna säljs så här och inte på rulle. Det både begränsar och inspirerar att inte kunna bestämma själv hur lång tygbit en kan köpa.

I butikerna finns alla sorts tyg och kvaliteter, från enkla bomullstyger, vackra sidentyger, ljuvliga kostymtyger i ylle till paljett-och spetstyger och haute couture-tyger. Mitt första tygköp blev en s.k. coupon blått bomullstyg i skjort-klänningskvalitet på Les Coupons de Saint Pierre på 1, Place Saint Pierre. De har en snygg hemsida och ett väldigt aktivt Instagramkonto. 3 meter bomullstyg på 90 cm bredd för 20 Euro tycker jag är prisvärt. Jag tror att det här tyget ska få blir en Vintage Shirt Dress från Sew Over It. Ett favoritmönster som jag redan sytt upp flera gånger, sitter som en smäck utan större ändringar och dessutom snabbsydd!

De följande 11 metrarna – Tissues Reine

I samma kvarter ligger en riktig pampig tygaffär i flera våningar – Tissues Reine. Här säljs tygerna per meter, en får alltså välja själv hur lång bit en vill ha. Den här affären skulle jag nog säga är lite lyxigare än de flesta andra i de här kvarteren och det fanns riktigt mycket fina tyger här. De hade ett bra utbud av Liberty-tyger (till rimliga priser, 25.90 euro-26.90 euro/meter), mängder med fina viskostyger, svindyra ylletyger och en sytillbehörs-hörna som inte går av för hackor! Mitt sällskap och jag gjorde det strategisk kloka beslutet att gå en sväng här, äta lunch och sedan komma tillbaka för some hard core fabric shopping!

Det mörka tyget till vänster är ett viskostyg, två meter som jag tänker sy en blus av. Övriga tyger köpte jag tre meter vardera av för att sy sommarklänningar (det är lite varierande bredder, men jag får anpassa modellen efter tyget). Det vänstra av de två tygerna uppe till höger är en lin-viskos-blandning, det turkosa med surf-tjejer är 100% viskos. Tyget med fåglar längst ner till höger är också viskos och bredvid syns det charmiga kvittot jag fick av damen-som-mätte-upp tygerna, bar dem till kassan och överlämnade dem (och mig) till ta-betalt-damen.

Libertytygerna och under dem sytillbehörs-delen på Tissues Reine

Vi besökte fler tygaffärer på gatorna runtomkring, men jag hittade inget mer som jag kände att jag MÅSTE ha (att vi reste med handbagage bidrog också till viss restriktivitet). Jag kan bland annat rekommendera besök på Frou Frou Paris, Moline och Marche Saint Pierre (våning efter våning med sjukt mycket tyger av alla sorter en kan tänka sig!).

African wax, anyone?

I en av guide-böckerna som jag tillgång till inför resan hade jag läst att det fanns många butiker med afrikanska vax print-tyger i kvarteren nära Place du Château Rouge, Metro-station Château Rouge. Jag gillar verkligen de där wax print-tygerna med galna mönster och färger och eftersom det var nästgårds (från Montmartre sett) så promenerade vi dit. Från Place du Château Rouge tog vi gatan snett upp mot Rue Doudeauville och sen gick vi bara runt i kvarteren och avslutade med att ta Rue Myrrha tillbaka mot Boulevard Barbès. Det fanns massor med tygaffärer med fantastiska tyger, men det blev inget köp.

De sista 3.7 meter – Atelier Brunette på Anna Ka Bazaar

I en helt annan del av Paris finns en helt underbar tygaffär – Anna Ka Bazaar – som säljer tyger från bland annat Atelier Brunette , garn, sytillbehör och symönster. Jag hittade butiken när jag sökte efter Atelier Brunette, men hade inte förstått vilken härlig lite affär jag skulle få besöka.

Väl värt en lång promenad! Det fanns så mycket fint i den här butiken och damen som hjälpte mig var så snäll. Vi körde lite mixad franska/engelska och det gick riktigt bra.

Det fanns så många fina tyger att välja bland! Jag skulle vilja bo i en tyghög under ett av borden. Tänk att få vakna varje morgon bland mjuka viskostyger, lena bomullstyger och värmande ylletyger. Här köpte jag två bomullstyger från Atelier Brunette, det korallröda heter Garance och det blå heter Cosmic Blue. Det fanns bara 1.7 meter kvar av det röda tyget så jag tog det och 2 meter av det blå. Planen är att omvandla dessa två vackra tyger till skjortor, med skjortmönstret Rachel från Seamwork.

Sammanfattningsvis en mycket lyckad resa av många anledningar!