Tre önskningar i en – Talvikki Sweater

I december köpte jag pdf-mönstret till Talvikki Sweater från Named Clothing när de hade adventskalender-erbjudanden. Named Clothing är ett finskt mönsterföretag som drivs av två systrar, coolt! Tröjan Talvikki hade jag spanat på ett tag och jag slog till direkt när jag såg att det fanns på rea i en av adventskalenderns luckor. Jag har även köpt ett ljuvligt blått stickat, interlock-tyg i bomull/ylle från MeterMeter för något år sedan och innan jag sätter saxen i det fina tyget så ville jag testa mönstret. Tillfället dök upp för några veckor sedan när jag fick en kasse tyger och en coatigan (= ett plagg som är ett mellanting mellan en kappa och en kofta – långkofta på svenska?) av en pensionerad kollega som håller på att döstäda. Hon känner till att jag syr och jag har fått en kasse med helt galna 70-tals-symönster tidigare. Denna coatigan var alldeles för stor för oss båda petita damer, men färgen är grym – cerise-chockrosa! Det var ju ändå ganska mycket tyg i plagget som är gjort av ett ganska tjockt, stickat ylle/polyester-tyg (70% ylle och 30% polyester), så jag bestämde mig för att sprätta upp långkoftan och återanvända tyget för att provsy en Talvikki tröja. Jag fick alltså tillfälle att testa ett mönster, återanvända ett plagg och sy ett nytt plagg i en superhärlig färg! Bingo!

Hur jag gjorde för att få ut mönsterdelarna

Först sprättade jag upp hela långkoftan för att får en överblick över hur stora tygbitar jag skulle ha att spela med.

Alltså, den här färgen!!!

Jag insåg direkt att jag inte skulle kunna få ut mönsterdelarna till Talvikkis ärmar från långkoftans ärmar så jag blev tvungen att återanvända långkoftans ärmar rätt av. Det innebar att jag fick rita av ärmhålens ringning från långkoftans fram- och bakstycke för att kunna använda dem på mönsterdelarna till Talvikkis fram- och bakstycke så att det skulle stämma för de gamla ärmarna.

Kanske lite klurigt att förstå, men jag skissade av långkoftans ärmringningar och överförde dem till Talvikkis fram- och bakstycke för att långkoftans ärmar skulle passa.

Jag bestämde mig för att använda långkoftans framstycken till Talvikkis bakstycke, vilket innebar att jag behövde göra en söm mitt bak. Tyget räckte utan problem till detta (det drog ju lite extra sömsmån) och det blev till och med lite tyg över som jag behövde för att skapa en tillräckligt stor tygbit för att kunna klippa till Talvikkis framstycke.

Två tyglager blev för tjockt för att det skulle gå att nåla i, jag använde mina små tyngder för att få mönsterdelarna att ligga på plats.

För att få ut Talvikkis framstycke utan att behöva göra en söm mitt fram använde jag långkoftans bakstycke. Det var dock lite för smalt så jag fick klippa till sidorna och skarva med remsor som blivit över från långkoftans framstycken. Jag var lite osäker på hur slutresultatet skulle bli, men det kändes ändå bättre än att ha en söm mitt fram.

Det här är långkoftans bakstycke skarvad längs sidorna för att få ett större tygstycke till Talvikkis framstycke. Jag klippte sidorna raka (de var lite insvängda vid midjan) och sydde helt enkelt på remsorna längs sidorna.
Och här har jag klippt ut Talvikkis framstycke från den skarvade tygbiten. Det blir två extra små sömmar i framstyckets sidor, men det kallar jag designdetalj. Senare visade det sig att ärmarna hamnade för långt ner på axlarna så jag kunde klippa bort den tygbit som jag hade skarvat uppe vid axeln, så där blev det ingen extra söm.

Sömnaden

Det var lätt att följa instruktionerna för sömnaden och det här är ju ingen komplicerad modell. Först sy inprovningarna runt halsringningen, sedan axelsömmarna, sidsömmarna och sist sy i ärmarna, typ. Eftersom mitt tyg var ganska tjockt fick jag göra några modifieringar. Jag gjorde ingen infodring i halsringningen, det hade helt enkelt inte gått att sy genom alla tyglagren i det här tjocka tyget och det hade bara blivit korvigt runt halsen. Jag vek bara in tyget 1 cm och sydde en söm runt halsringningen. Bara att sy i två tyglager var svårt nog, jag fick liksom truga in tyget under pressarfoten och försiktigt mata fram tyget genom att dra i det bakom pressarfoten. Jag har ju ingen overlock-symaskin så jag fållade livet och ärmarna med en zickzack-söm. Ärligt talat vet jag inte varför jag gjorde det och inte med en söm med tvillingnål, men det blev snyggt med zickzack-sömmen. Tyget är ganska fast och jag befarade att jag skulle behöva sy i en dragkedja bak för att kunna dra tröjan över huvudet, men det behövdes inte. Det hade nog varit ganska svårt att sy i en dragkedja snyggt i det här tyget.

Här ser man hur det blev med den skarvade delen i sidan. Inget som stör enligt min ringa mening.

Sammanfattning

Den här tröjan blev riktigt bra – modellen är fin och färgen är härlig! Tyget är inte så hudvänligt, så en behöver ha en blus eller tunn polotröja under för att det inte ska blir för kliigt och rivigt. Med andra ord är detta är vinterplagg för riktigt kalla dagar. Jag är lite osäker på om ärmarna blev riktigt bra, möjligen kommer jag sprätta bort dem och försöka klippa ur ärmhålen lite (fast när jag skriver detta så inser jag att det nog aldrig kommer hända…). Första dagen jag använde tröjan fick jag komplimanger för den (iallafall för färgen) och jag gillar den, men nu hoppas jag att det dröjer många månader innan jag behöver värma mig i den igen!

Hashtag detärsvårtattaselfies…

Före och efter! Från ett ganska oformligt plagg till ett lite mer skräddat.