Nyårsklänning 2018

Sista sömnaden 2018 blev en nyårsklänning sydd efter ett mönster från 1938. Om november var en trött månad så var december en koma-månad. Jag är ändå nöjd med att jag komma igång med planeringen av klänningen ganska tidigt och fick den färdig i god tid innan nyårsafton.

Mönstret jag använde är Simplicity 2715 som enligt VintagePatternWikia är från ca 1938. Jag köpte mönstret 2014 på Etsy och då brydde jag mig inte så mycket om att mönsterdelarna till jackan saknas. Nu kan jag tycka att det är lite tråkigt, jackan är rätt cool med de puffiga ärmarna.

Tyget vet jag inte riktigt vad jag ska säga om. Jag tror det är viskos och om jag minns rätt köpte jag det från Stoff och Stil för en herrans massa år sedan för att sy en Cheongsam, det vill säga en slags traditionell kinesisk klänning. Det var inte helt givet vilket sida jag skulle använda som rätsida, båda funkar. Jag valde dock den blåa, mattare och lite elegantare sidan istället för den väldigt blanka, lila sidan av tyget.

Det här tyget var svårt att fotografera och i november-december-mörkret var det svårt att överhuvudtaget hitta en glimt dagsljus för att förstå hur de olika sidorna tedde sig. Jag tog faktiskt med det till jobbet en dag för att få en chans att se det i dagsljus. Sen kan en ju diskutera om det är så viktigt att se just det här tyget i dagsljus när klänningen skulle användas på en nyårsmiddag…

Mönstret var ju från 1938 och de två mönsterdelarna var delvis lite trasiga och dessutom saknar ju symönster från den här tiden tryckta markeringar. Sammanfattningsvis kände jag mig mer eller mindre tvungen att rita av mönstret till lite modernare mönsterpapper.

Med modernt mönsterpapper behöver en inte vara så försiktigt och kan göra lite förändringar direkt på mönsterdelarna. Men det är rättså tråkigt att rita av mönster, enligt min ringa mening. Jag gjorde två förändringar, för det första kortade jag livet cirka 4 centimeter genom att lägga ett vecka rätt över fram- och bakstycket och för det andra så lade jag på en liten extra centimeter i sidorna från midjan och nedåt (det gjorde jag helt enkelt genom att klippa med lite extra sömsmån när jag lagt ut mönsterdelarna på tyget). Ärmen går ju i ett på den här modellen, som en kimono-ärm, så även ärmhålet blev lite mindre när jag kortade livet.

Själva sömnaden var ganska okomplicerad och instruktionerna var hyfsat tydliga. Det svåraste var att göra insnitten på bystnivå fram och bak. Tyget skulle klippas upp och sedan skulle den övre delen rynkas och sys ihop med den nedre så att det bildades inprovning med rynk. Vid första försöket råkade jag lägga fel sidor av tyget som rätsida och blev tvungen att sprätta i tyget som var ganska poröst och repade upp sig vid varje klippt kant. Det var lite svettigt innan jag gjorde om och fick det rätt. Det fanns lite olika varianter för hur öppningarna över axlarna kunde göras och för hur en kunde sy i dragkedjan. Jag valde att sy i tryckknappar som knäppning över axlarna och jag sydde i dragkedjan i sidan för hand. Ärmhål och ringning kantades med snedremsor och jag valde att fästa in dem mot insidan för hand, det ser så trist ut när det viker ut sig. Även fållen sydde jag upp för hand.

Sammanfattningsvis så blev jag väldigt nöjd! Tyget var perfekt för den här klänningen, ärligt talat vet jag inte vad jag skulle sytt av det annars. Sömnaden gick skapligt snabbt och det var ju ingen millimeterpassform så det kändes rätt odramatiskt att få den att passa. Dessutom kan man alltid knyta till bandet vid midjan om man vill markera den lite mer. Jag kände mig väldigt fin på nyår och kommer använda den igen och möjligen även sy upp modellen i något annat tyg, kanske lite tjockare viskos-crêpe eller lättare ylle-crêpe.