Jag slits mellan att spontan-sy det som jag råkar få lust till och som känns säkert (= ett ganska enkelt plagg i ett pålitligt tyg efter mönster som jag redan testat) och att planera min sömnad (= fylla luckor i garderoben med nya kläder sydda efter oprövade mönster och där det krävs provning för att få bra passform och tillämpning av nya tekniker). Det går ju inte att sluta spontan-sy plagg som känns kul och tryggt, men för 2020 vill jag också gå ett steg längre när det gäller att skapa en hemsydd garderob. Våga mer, låta projekten ta lite tid och lära mig ännu mer. Dessutom är det kul att göra listor och bläddra bland mönster och tyger i stashen för att hitta bra matchningar. Jag kan bli lite stressad när jag börjar få ihop en lista på plagg, men förra året hann jag faktiskt sy en hel del och planen är ju bara en riktning som det går att avvika ifrån.
Idag har jag ägnat en del tid att dels städa bland PDF-mönster och sytillbehör, dels ta fram en plan för vinter-höst-vår-kläder. Säsongen för dessa kläder är ju ändå längst här i Stockholm, så det är ju rimligt att sy en del kläder som funkar i lager och som går att kombinera.
Långärmade blusar
Blusen Lova från La Maison Victor
Nuförtiden gillar jag blusar och skjortor i färger och mönster, tidigare var jag mer en gubbskjorte-person. Dessutom har jag börjat gilla blusar med lite ”pynt”, typ knytblusar – jag är dock inte redo för krås och volanger, där går gränsen! Knytblusen från La Maison Victor kan bli riktigt snygg i det härligt blommiga bomulls-satäng-tyget, formgivet av Mia Fransson/FramiaDesign som jag köpte i Rinos monter på symässan i höstas.
Det som stressar mig med det här projektet är att sömnadsinstruktionerna är på franska och att den är ganska slimmad – kanske dags för mig att göra mitt livs första Full Bust Adjustment?
Puff shirt från The Assembly Line
Det här mönstret har jag inte ännu, men jag har ett presentkort på Tygverket som jag tänkt använda för att köpa det. Det är en enkel, långärmad topp med fin urringning och lite puffiga ärmar som sys i vävt tyg. Jag köpte en stuvbit Liberty-tyg på Tygverket i höstas när de sålde ut stuvar – det är en rejäl bit som räcker precis till den här blusen.
Det här borde inte vara ett svårt projekt, pålitligt tyg och mönstret verkar lätt att sy.
Meissa blus från Papercut Patterns
Den här blusen har jag sytt flera gånger förut och jag gillar modellen. Tyvärr är inte alla sömnadstekniska lösningar så bra, till exempel hur sprunden vid ärmsluten är konstruerade. Jag kommer nog behöva sy en storlek större den här gången = måste rita av mönstret igen 🙁 och jag ska dessutom sno sprund + manschett-konstruktionen från skjortan Rachel från Seamwork. Den skjortan sydde jag förra året och den blev tyvärr rätt stor i passformen, men sömnadsbeskrivningen på skjortsprundet var crisp and clear. Tyget köpte jag i Paris förra året, det är ett bomullstyg i Tana Lawn-kvalitet från Atelier Brunette.
Vogue 8951 – vintagemönster
Ännu en knytblus? Jajamensan! Jag gillar modellen, men måste nog förstora mönstret lite, alternativt göra en Full Bust Adjustment. Men Vogue-mönstren brukar ha tydliga instruktioner så jag tror inte den blir så svårt att sy. Det här tyget är också ett Atelier Brunette-tyg, inköpt i Paris förra året. Det är lite tunnare och smidigare än tyget ovan, så jag tror det blir bättre för den här modellen.
Klänning
Wrap and tie från Ottobre höst/vinter 2016
Den här klänningen har jag sytt tidigare i ett tyg med skaldjur och jag den blev riktigt bra! Jag kortade livet, men gjorde inga justeringar i övrigt – så det här projektet är bara att tuta och köra! Tyget köpte jag på Syfestivalen förra våren, hos Svenska Mönster och efter det har jag köpt till en meter så det ska räcka till en omlottklänning. Så fint tyg, jag tror det kommer bli bra!
Västklänningen Camden från Nina Lee
Västklänningar av den här typen har flugit under min radar! Men nu är jag supersugen, det är ju ett smart plagg om man vill vara lite vardagssnygg. Dessutom funkar det med både blus och polotröja under. Jag spontanköpte det här mönstret häromdagen och har några tunna ylletyger i stashen som räcker och passar i kvalitet. Jag har inte sytt något av Nina Lees mönster tidigare, men det finns flera fina modeller (bland annat klänningen Mayfair som sys i jersey).
Byxor
I höstas sydde jag ett par svarta slacks efter SBCCs mönster Manhattan och jag vill nu testa Melody från Seamwork. Manhattan-byxorna som jag sydde är jag skapligt nöjd med och har använt dem mycket. Jag fick ta in byxvidden nedom knäna, men i övrigt gjorde jag inga större justeringar. Tyget är rätt stretchigt, så det hade nog funkat med en storlek mindre. Jag kommer välja en lite mindre på Melody-byxorna – en klar chansning, men det bör funka med det här tyget. Jag har läst recensioner av Melody och flera har skrivit att byxbenen är rätt smala, jag får jämföra med Manhattan innan jag klipper till. Det svarta stretch-twill-tyget som blev över bör räcka till de här byxorna.
Kjol
Ginger från Colette Patterns/Seamwork
En helt vanlig, lite utställd kjol med lite bredare linning utan krusiduller. Tyget är det som blev över när jag sydde The Box Pleat Dress (The Assembly line) av kostymtyget i ylle/kashmir/silke som jag fyndat på Stockholms Stadsmission. Jag ska nog fodra den så den inte klistrar sig mot benen. Bör inte vara något komplicerat projekt, dold dragkedja fixar jag och det borde inte vara så svårt att lägga till fodret (tror inte det finns någon beskrivningen för det i mönstret).
Ytterkläder
Sapporo coat från Papercut patterns
Att börja sy ytterkläder känns läskigt och svårt, men 2020 kanske är året när det ska ske!? Dels vill jag sy en Sapporo coat till. Mönstret har uppdaterats och kommit ut i en ny version med långa ärmar som jag vill sy i ylletyg, möjligen med foder i lammull för att få extra värme.
Tamarack jacket från Grainline Studio
Helt ärligt vet jag inte om den här jackan är min stil, men jag har sett så många fina versioner på nätet och vill så gärna testa att sy den, jag följer #tamarackjacket på Instagram och det är som ett sublimalt budskap så jag köpte mönstret i höstas på Black Friday-rean. Jag har tänkt sy den i något stormönstrat fint tyg och fodra med lammullsfoder när jag kviltar, får se om jag vågar!
Vinterkappa från Nano Iro Studio-boken
Det finns några riktigt fina mönster i den här boken, och en del konstiga… Men kappan i vintermodell med långa ärmar är fin och enkel!
Simplicity 1664, nyutgivet vintagemönster
Den här capen vill jag verkligen sy, men kommer jag bära plagget? Jag har ett perfekt tyg, ett stadigt ylle/återvunnen polyester-tyg från Korps som jag köpte på Symässan i höst. Tyget är lite strävt och stelt, det passar fint till ett ytterplagg!
Morgonrock i tunt ylle efter vintagemönster
I lägenheten där jag bor med min man är det rätt kallt på vintern (och rätt varmt på sommaren) och jag skulle verkligen behöva en ”house coat” i ylle. På någon rea på Ohlssons köpte jag världens härligaste, mjukaste rutiga ylletyg och jag har två fina vintage-symönster som funkar. Dessutom har jag en bit Liberty tyg som kommer passa perfekt som foder.
Båda mönstren är fina, men jag känner att jag helst vill vara brunetten på det högra mönstret. Kan behövas både en Full Bust Adjustment och en toile innan jag vågar sätta saxen i det läckra tyget…
Ett litet stickprojekt vill jag göra också!
I Facebook-gruppen Skapa Vintage såg jag en så snygg tröja som jag gärna vill sticka i år – Diagon Alley jumper från Fabel Knit. Det fanns mycket snyggt att sticka på deras hemsida!
Ojojoj, var ska jag börja..?
När jag ser den här ambitiösa planen så blir jag lite nervös, men det jag inte hinner sy innan sommaren kan jag sy i höst. Och det är ju bara en målsättning, vissa avvikelser kan ske 😉 . En är ju inte mer än människa och redan Oscar Wilde sa ju ”The only way to get rid of temptation is to yield to it”. Så nya tyger och mönster och planer kommer förstås inkorporeras i Syplanen 2020.