Sy- och Hantverksfestival Stockholm februari 2019

Eftersom jag besökte Sy- och Hantverksfestivalen i höstas så hade jag inte tänkt gå igen nu i februari. Men så deltog jag in en utlottning av entré-biljetter på Instagram som Svenska Mönster ordnade och det var visst min tur att ha tur! Jag vann en av entrébiljetterna och det var ju hur kul som helst! I princip kan jag väl säga att jag har köp-stopp på tyger, men några små tygbitar fick ändå följa med hem…

Inspiration

Utbudet av bra saker var verkligen imponerande! Även om det är mycket pysselgrejer och annat som inte alls intresserar mig så finns det verkligen mycket att titta och känna och klämma på. Möjligen var det ännu fler utställare än i höstas, det kändes som det iallafall. Just nu är jag mer sugen på att sy än att sticka så jag svepte förbi garnställena ganska snabbt, men ett ställe gick inte att passera utan att känna och klämma och prova en basker (!), nämligen 60 Garner Nords monter. Jag följer dem på Instagram och de har mycket fint i Fair Isle/Shetlands-stil. Sååååå fina garner och en basker kanske skulle funka på Bike in Tweed?

Det fanns massor med utställare som sålde tyger i jersey/stickat. I höstas köpte jag ju två bitar som jag sytt t-shirtar av, men nu hittade jag inget som jag blev lika sugen på av den typen. Det fanns väldigt mycket att välja på, men det mesta är ganska barnsligt mönstrat. Men hos Anna Hedeklint fanns fina jerseytyger – och andra tygkvaliteter som bomullspoplin. Även Allgots Organic Fabrics hade snygga jerseytyger, jag gillar speciellt delfintyget! Det skulle passa till en sommar-t-shirt.

Jag är lite nyfiken på Mönsterfabrikens symönster, de har snygga modeller som jag absolut kan tänka mig att sy och bära. På Frk Wiberg ABs blogg har jag läst mycket om det hon har sytt av Mönsterfabrikens modeller och det ser väldigt bra ut. Det är ju alltid lite spännande att testa ett nytt mönster-märke för att se hur passformen funkar och hur tydlig beskrivningen är. Jag tror att alla vi som syr kläder till oss själva drömmer om det ultimata kjol-klännings-byx-mönstret som alltid funkar. De hade en monter där de sålde mönstren och de hade även sina modeller uppsydda så en kunde få undersöka dem närmare – väldigt smart! Jag köpte inget, dels på grund av att de säljer sina mönster på pdf för nedladdning så de går att få tag i hemifrån, dels eftersom jag redan har liknande mönster så det finns inget uppenbart symönsterhål att fylla. Men kul att gå förbi och bli inspirerad! Jag tycker verkligen att det är fantastiskt att det finns då duktiga personer som startar ett företag och gör så fina saker.

Jag gick även förbi Eva som driver Teda Art Project för att få lite pepp och inspiration att boka in mig på en kurs hos henne i vår. Jag gick en mönsterkonstruktionskurs hos Eva under en helg för något år sedan, det var verkligen fantastiskt roligt och inspirerande! Eftersom jag är cirka 157 cm lång är det väldigt svårt att hitta kappor som passar, så jag konstruerade under den helgen mönstret till min dröm-kappa. Tyvärr har jag inte tagit mig tid att sy upp den ännu, men det ligger bland framtidsplanerna. Antingen får jag experimentera själv eller också kan jag sy upp den på någon av Eva sykurser. Jag är också lite sugen en kurs i klänningssmide, det vore kul att göra med några kompisar. Tänk att få ett måttanpassat mönster till en klänning och sy upp modellen under dagen! Jag vill verkligen gå någon kurs hos Eva igen och ska se om det går att få tid till det under våren.

Inköpen

Tre fina tyger fick jag med mig hem och den här gången försökte jag verkligen behärska mig och inte köpa lite extra tyg utifallatt eller för att vara på säkra sidan. Och jag gick verkligen flera varv innan jag slutligen bestämde mig vad jag ville köpa. Precis som i höstas gick jag och kände på ett väldigt vackert blårutigt ylle/nylon-tyg i Korps monter. De hade även andra vackra ylletyger på metervara och som stuv, men jag avstod igen (även om jag ångrar mig delvis. Igen). Jag har ju inte riktigt vågat mig på ytterkläder ännu, så det känns som jag får provsy i den ylletyger jag har innan jag köper nytt. Väldigt moget!

Det första tyget köpte jag hos Annette Philips Design, en ny bekantskap! Jag kände inte alls till det här företaget tidigare, men kommer helt klart kolla in deras web-butik och följa dem på Instagram. Fina mönster, fina bomulls-kvaliteter (både stickat och vävt) och hon designar även lite symönster. Det var 30% rabatt på tyger och mönster – det gillas! Jag köpte 1.5 meter av tyget Ylva Purple som jag ska sy en Orla dress från French Navy av. Mönstret är gratis och verkar lätt att sy. Mitt tyg är ganska tunt, möjligen fodrar jag klänningen med tunn bomulls-muslin eller fodertyg för att få lite stadga i livet och för att kjoldelen inte ska bli för genomskinlig.

Därefter gick jag till Svenska Mönster och tackade för entré-biljetten som jag vunnit via utlottning på deras Instagram-konto. Kul att få prata med Stina, ännu en superduktig och kreativ person som driver tre företag, varav Svenska Mönster är ett! Deras mönster är också väldigt intressanta, ett stort utbud och roliga modeller. Jag är sugen på att sy en jumpsuit och deras variant är riktigt intressant. Dessutom letar jag efter det ultimata omlott-klännings-mönstret för vävt tyg och Svenska Mönster har några intressanta alternativ, det här och det här och även det här skjort-blusklänningmönstret gillar jag – de korta små omlottärmarna är en fin detalj! Jag föll för det här gråa tulpanmönstrade jersey-tyget och köpte en meter för att sy en Seamwork Astoria-topp. Midjekort är inte min grej, men jag läste The Petite Fashions inlägg om hur hon förlängt mönstret och sytt flera toppar som ser jättefina ut. Nu hoppas jag att jag inte var för snål med tyget så det räcker åtminstone till topp med trekvartsärm.

Sista inköpet blev 1.5 meter Liberty-tyg hos Tygverket. Det här tyget har jag längtat efter länge och nu hade de bra mässpris på Liberty-tygerna. Jag ska sy en Seamwork Laurel, en väldigt rak och enkel modell där det här ganska stormönstrade Libertytyget får komma till sin rätt. För att klänningen inte ska bli för sladdrig kanske jag dubblerar tyget (utom i ärmarna) med något tunt bomullstyg eller fodrar klänningen. Laurel ser ut att vara en snabbsydd modell som kan passa i många olika tygkvaliteter.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är jag väldigt glad över att jag fick möjlighet att besöka mässan utan att betala 140 kronor i inträda. Även om det är en ganska liten del av utbudet som intresserar mig och jag tycker det är rena rånet att betala 30 kronor för en kopp kaffe i pappersmugg så är det fantastiskt roligt att bli översköljd av kreativitet, skapande och fina saker. Det är så inspirerande att se Hemslöjdens stora monter, alla workshops som pågår överallt och se alla mässbesökare. Dessutom är jag grymt imponerad av alla dessa kreativa personer som driver sina egna företag och säljer kurser, mönster, tyger och garner – jag hoppas ni drar in kosing och kan ta ut en schysst lön!