Sy en t-shirt – hur svårt kan det vara?

Av någon anledning har jag aldrig riktigt börjat sy kläder i stickade tyger, trikå, jersey och så vidare. Det beror nog på flera saker, dels gillar jag känslan av en struken bomullsskjorta mot huden, dels har jag en föreställning om att det är svårt att sy i stickade tyger och att en behöver en overlock-symaskin för att det ska bli bra. Jag har ”bara” en ganska ny Janome-symaskin, en Decor 2030, och har i nuläget inga konkreta planer på att köpa en overlock (även om det brukar finnas på Blocket och Tradera, ibland i princip nya som säljaren aldrig packat upp!). För ett par år sedan släpade jag iallafall med min egna symaskin till en sån här workshop på Tygverket för att lära mig mer om att sy i stickade tyger. Resultatet blev en helt ok topp och en av mina sy-utmaningar är att träna på att sy i mer stickat. På Sy- och Hantverksfestivalen köpte jag ju två bitar tyg för att sy t-shirt, en tvillingnål för stickat och en speciell pressarfot (Janome borde jobba lite med sin hemsida, väldigt suddiga bilder och knapphändig information. Lite snitsiga Youtube-klipp, tack!) som är speciellt för stickade tyger. Dags att ta mig an min fobi!

Den topp jag sydde på workshopen på Tygverket blev som sagt var helt ok, men kanske lite väl slimmad för min smak. Jag ville sy något mer åt det klassiska t-shirt-hållet, det vill säga lite rakare i modellen. Eftersom jag köpt två tyger tänkte jag passa på att testa två olika mönster som jag hittat. Dels mönstret Seamwork Jane, dels den italienska bloggerskan Secondo Pianos t-shirt som hon kallar Basic InstincT. Här kommer min recension av mönstren och presentation av resultatet.

Secondo Piano, Basic InstincT

Mönstret från Secondo Piano får en gratis om en börjar prenumerera på hennes nyhetsbrev, det laddas ner som pdf (dessutom gick det att separera storlekarna i olika ”lager” och bara skriva ut precis den eller de storlekar en vill ha) och finns i storlekarna XS-XL. Det här är en klassisk t-shirt, men lite insvängd i midjan. Bilder och mått-tabell finns bara i den skyddade pdf-filen och jag lyckas inte ladda ner dem separat för att visa dem här. Jag är 157 cm lång, och mina mått motsvarade ganska exakt storlek S. Mönstret är anpassad för en person som är 169 cm, så jag kortade den ca 4 cm. Det fanns en tunn linje som jag tolkade som ”förläng och förkorta här”-linjen, där gjorde jag ett veck. I övrigt gjorde jag inga större förändringar förutom att jag klippte den med lite extra sömsmån (ca 1 cm) från strax under bystnivå och neråt. Jag fick en vision av en lång, trådsmal italiensk kvinna som lever på espresso och klapprar runt i högklackat och plötsligt kändes det som en extra centimeter över midjan och höfterna nog skulle vara bra för mig…

Den här t-shirten sydde jag i blåbärstyget som jag köpte i Marianns systugas monter på Sy och Hantverksfestivalen. Utbudet på hemsida är ganska tunt, men de hade rätt mycket till salu i montern. Innan jag började sy sicksackade klipp-kanterna och förtvättade tyget i 40 grader. Jag tror inte tyget krympte och det behöll mjukheten, det är verkligen en skönt tyg att ha mot kroppen. Så här i efterhand undrar jag lite över själva materialet, förutom något stretchigt är det nog mest bomull, möjligen lite viskos? På bloggen Withmyhandsdream hittade jag den här blanketten för att skriva ut små lappar för att märka upp tygerna i lagret, smart! Jag borde printa ut och märka upp alla tyger jag köper framöver!

Jag hade köpt 1 meter för att vara på säkra sidan, men det borde räcka med 80-90 centimeter till den här storleken, kanske till och med 70 centimeter om en kortar den som jag gjorde. Tyvärr tog jag ingen bild av hur jag lade ut mönsterdelarna, men jag följde nästan instruktionerna i sömnadsbeskrivningen. Det innebär att jag vek in kortsidorna precis så mycket att fram- och bakstycket fick plats mot de vikta kanterna. Ärmarna klippte jag ut ovanför fram- och bakstyckesdelarna och hals-linningen mellan dem. Allt för att få en så stor sammanhängande tygbit som möjligt över.

Seamwork Jane, t-shirt

Seamwork mönstret kostar 7 dollar eller 1 Seamwork Credit för Seamwork-prenumeranter (12 dollar för icke-prenumeranter) och laddas ner som pdf i storlek XS-XXXL. Jag har inte lyckats klura ut om det går att separera de olika storlekarna digitalt för att bara skriva ut en enstaka storlek. Den här modellen är nästan helt rak, men det kan en ju snitsa till lite efter egen smak.

Jag valde S även här och gjorde inga förändringar förutom att korta mönstret 4 cm med ett veck där det fanns anvisat var en kan förlänga/förkorta. Den här t-shirten sydde jag i det andra stickade tyget jag köpte på Sy och Hantverksfestivalen, det var också i Marianns systugas monter. Det här tyget är lite strävare och inte lika mjukt som blåbärstyget, det kan nog kännas svalt och skönt till sommaren.

Sömnaden

Det började med att det höll på att ta slut direkt. Sytillbehörslistan och sömnadsinstruktionerna till Basic InsticT stämde inte riktigt överens med min plan för lite snabb sömnad en fredag eftermiddag. Påpressbart elastiskt mellanlägg eller elastisk ”stay-tape” fanns inte i gömmorna och först tänkte jag skjuta på hela grejen, men sen började jag läsa igenom sömnadsintruktionerna till Seamwork Jane-t-shirten och de var mycket enklare! Så jag sydde helt enkelt båda t-shirtarna efter den beskrivningen och det gick hur bra som helst. Jag använde min nya pressarfot och en overlock-liknande söm (nummer 12 på bilden nedan) på min symaskin. Sömsmånen var 1 cm på båda modellerna och efter att jag sytt sömmarna klippte jag ner sömsmånen till några mm utanför sömmen.

Själva sömnaden var rätt okomplicerad, det är inte svårt att sy en t-shirt och få till det så det ser bra ut. Det viktiga är ju som alltid att vara lite noggrann med markeringar, men fördelen med att sy i stickat, stretchigt tyg är ju att det inte är så himla noga, iallafall inte när en syr en t-shirt som inte ska sitta super-tight. Jag provsydde i några restbitar först, experimenterade med lite olika sömmar, trådspänningar och stygn-bredder. Till slut sydde jag med så bred stygn-bredd som pressarfoten klarade, 5.5 mm och stygnlängden blev den förvalda, trådspänning 4 (vilket jag nästan alltid har). Jag sydde en stickning i halsen och fållarna med tvillingnål.

Resultatet

Så här blev mina t-shirtar, båda sitter bra och känns sköna. Jag kan absolut tänka mig att sy fler efter båda mönstren, men nästa gång jag syr Basic InstincT kommer jag inte lägga till extra sömsmån över midja/höfter. Basic InstincT är lite vidare i halsen, men i övrigt är de väldigt lika. Det känns som mönstret för Basic InstincT är anpassat för mer proffsiga sömmerskor än vad jag är, det finns massor med markeringar och instruktioner för hur mönstret kan anpassas på olika sätt som jag inte riktigt förstår (och som först skrämde mig lite). Det är iallafall inte svårt att sy en t-shirt och det är inte konstigt att sy i stickat. Jag skulle kunna köpa en enkel t-shirt för nästan inga pengar, men hur har den producerats? Under vilka förhållanden? Vem har suttit i en fabrik och sytt ihop den? Hur har den skeppats hit och dit? Mitt tyg har förvisso också tillverkats och transporterats över världen (finns inte så många bomullsfält där jag bor…), men jag jag kan absolut tänka mig att sy om gamla t-shirtar till nya till exempel. Så det här kanske är ett steg på vägen att tänka om när det gäller klädkonsumtion.