Recension Seamwork – januarinumret är här

För några dagar sedan dök januarinumret av Seamwork upp i Inboxen. Det är också det femtionde numret så tidningen innehåller artiklar om hur allt startade 2014 och vad som hänt sedan starten. Två nya mönster lanseras i samband med varje tidning, så det är mönster nummer 99 och 100 som ingår den här gången.

Jumpsuit Sky

Jumpsuits ser så coolt och bekvämt ut på andra, men jag har aldrig ens provat någon i en klädaffär. Jag har verkligen funderat på att sy en jumpsuit till sommaren i något luftigt viskos-tyg och den här modellen ser ganska fin ut.

Modellen är ju snygg och utan krusiduller, enda dekorationen är skärpet. Jag är lite fundersam över hur den ter sig på en nätt dam på cirka 157 cm i sina bästa år (=undertecknad). Kommer inte skärpet bara ligga som en korv över magen? Kommer det kännas som magen framhävs snarare än midjan markeras? Jag är lite sugen på att prov-sy den för att testa hur det känns med jumpsuit. För min del känns det mer som ett vår-/sommarplagg än vinterplagg, men det borde ju funka att sy den i något lätt ylletyg för en mer vintrig look. Det finns en beskrivning av hur en gör om modellen till en klänning och hur urringningen kan göras om till fyrkantig.

Klänning Ruth

Jag är på jakt efter ett mönster på en omlottklänning för vävt tyg och blev nyfiken när jag såg det här mönstret. Det är en enkel omlottklänning med ganska rak kjol för vävt tyg. Urringningen ser inte för djup ut och den ser bekväm och luftig ut. Jag hade föredragit en kjoldel med lite vidd, men det kanske går att fixa till genom att hacka kjoldelen eller kombinera livdelen med en kjoldel från något annat mönster. Det finns beskrivet hur en kan göra om livdelen till en blus med skört.

Den här modellen ser hyfsat enkel ut att sy, men ger ändå ett rätt snyggt intryck. Den skulle ju bli fin i något viskos/linne-tyg med lite fall till sommaren eller ett lättare bomullstyg. Det är svårt att veta om det blir väldigt bylsigt över bysten, jag tycker inte riktigt att klänningen på modellen sitter så bra – tyget verkar inte ligga så slätt som det ser ut på skissen (men ser kläderna en syr någonsin ut som på mönsterskissen?). Klart intressant mönster, men inget som hamnar högt på att göra-listan just nu. Det finns beskrivet hur modellen kan göras om till en blus.

Januari-numret innehåller dessutom en artikel om ”Ice Dye”, vilket verkar vara ett sätt att färga tyg med is och snö (?). Det är en färgningsmetod som jag aldrig hört talas om, resultatet liknar lite batik.

Det finns en artikel om duon som gör Love to Sew-podcasten och den inspirerade mig att kanske någon gång ändå börja lyssna på den här podcasten. Kanske på tunnelbanan i vår? Det finns också en lista med andra sömnads-relaterade podcasts.

De två intressantaste artiklarna kommer på slutet, dels en bakom-kulisserna-artikel om hur tidningen görs och dels en artikel om att sätt upp mål för sin sömnad det kommande året. Det är svårt att sy med en plan och jag vill verkligen bli mer strukturerad och tänka igenom vad jag ska sy. Ibland är det bara svårt att komma igång med ett projekt, fastän jag har mönster, tyg och tråd.