Recension Seamwork – decembernumret är här

Då var det dags att bläddra igenom det senaste numret av Seamwork som landade i mailboxen igår. Det är för övrigt väldigt praktiskt att prenumerera på en tidning i digitalt format. Jag kommer till exempel aldrig behöva stå inför den trista uppgiften att behöva slänga gamla nummer på grund av platsbrist (och sen ångra att jag inte sparade dem…). Dessutom samlar jag poäng som jag kan byta in mot Seamwork eller Colette-mönster i pdf-format. Som prenumerant får en dessutom lite extra mönsterdelar  – hacks – för att kunna variera mönstren ytterligare. 

 Två nya mönster presenteras  varje nummer och den här månaden är det dels en klassisk skjorta – Rachel, dels ett par byxor i skapligt klassisk modell – Channing

Rachel

Det här mönstret kan helt klart bli en klassiker. En hyfsat enkel, klassisk skjorta som man dessutom kan hitta på lite olika varianter –  ”hacks” – av. Risken med den här modellen är att klassisk = tråkigt så det gäller att välja rätt tyg och se till att alla detaljer blir snygga. Modellen har ju redan ett veck i ryggen, men jag är lite svag för ok och det borde inte vara så svårt att fixa till. En annan idé är att göra stråveck eller smock istället för ett enda veck. Beroende på vilket tyg en använder så kan ju skjortan bli hur elegant eller vardaglig som helst. I tidningen finns det dessutom tips på ytterligare hacks, inget som jag blev så sugen på dock. De presenterar hur en kan göra framstyckena längre så att det går och knyta och en modell med någon slags skört nedtill. Bilder från Seamworks hemsida.

Channing

Den här modellen beskrivs som ”a modern, relaxed wardrobe staple, perfect for your favorite woven fabrics, from chino or linen to wool. Mid-rise with a tapered leg, they also feature front pleats, a faux fly, slash pockets, and a fitted waistband with elastic at the back. The 1” blind hem sits right above the ankle”. Det låter ju bra, men jag tycker de ser lite säckiga ut. Det som gör mig mest tveksam är ändå linningen med resår… Visst, säkert bekvämt, men jag har ännu inte givit upp hoppet om en existerande midja som jag kan knäppa en linning om. Samtidigt är jag nyfiken på dem och skulle kunna tänka mig att sy ett par i tunnt, kritstrecksrandigt ylletyg. Jag har faktiskt en bit fint ylletyg som jag hittade på Stockholms Stadsmission i Vällingby som skulle funka. 

I mönster-arkivet har jag har redan ett mönster för en liknande modell, nämligen The Avid Seamstress-byxorna The City Trousers. De är lite mer slimmade, har dragkedja bak och fickor. Men ingen resår i midjan, så de kräver nog lite mer arbete för att passformen ska blir bra. Bilder från The Avid Seamtress hemsida.

Channing kan funka som vardagsbyxa till vintern, det skulle ju gå att få plats med strumpbyxor under eftersom den är lite pösigare. Kanske ser ni, trots linningen med resår, inom en överblickbar framtid en uppsydd variant på en blogg nära er. 

Det finns mycket bra att läsa i december-numret om de två olika mönstren, variationer av dem och hur en kan tänka för att sy upp dem så de passar till övriga Seamwork-modeller. 

Övriga artiklar i decembernumret

Det finns en artikel om hur en ordnar ett ”Craftsy Party”, vilket beskrivs mer som ett sätt att umgås med kompisar och göra något pyssligt projekt tillsammans snarare än en syjunta. Artikeln innehåller en oproportionerligt lång beskrivning av hur man gör garnbollar (pompoms) med en speciell plastgrej (Adlibris variant) istället för den klassiska dubbla pappskivan. Ungar har gjort garnbollar med pappskivor i århundranden, behövs verkligen en plastgrej? 

Nästa artikel handlar om en mönsterstudio som heter Wiksten. Grundaren Jenny Gordo är baserad i Portland, Oregon och säljer både tyg och sy-mönster via hemsidan. Kul att läsa om en kreativ och skapande person! Dessutom är hon svenskättling, Wiksten är hennes svenska far- (eller mor-) föräldrars efternamn, de var två kreativa personer som inspirerat henne.

Decembernumret innehåller också en artikel med reflektioner kring handgjorda presenter. Den artikeln har jag inte läst ännu, men det ska jag göra. Sammanfattningsvis bra mönster och bra läsning i december-numret!