Gratis PDF-mönster online

Utbudet av gratis symönster som går att ladda ner som pdf är enormt! En googling kan ge tusentals träffar och det är svårt att veta vad som är bra och vad som är mindre bra. Jag har här valt att sammanställa mönster från (vad jag bedömer är) mer eller mindre etablerade mönsterkonstruktörer och seriösa sidor som jag tror håller en högre kvalitet än random folk på internet.

Till exempel erbjuder de flesta små, oberoende mönsterföretagen som säljer symönster i pdf-format även ett eller ett par mönster som en får gratis. Typ, den första är alltid gratis – sen är man fast! Dessutom har en del tygaffärer och sy-tidningar online ett bra utbud av gratis sy-mönster. Ibland behöver en anmäla sig till något nyhetsbrev, men det kan det vara värt.

Mood Fabrics

Mood Fabrics är ju känt för alla dem som sett på Project Runway. Det är i den affären alla deltagare rusar in och ska hitta fabulous fabrics för sina projekt. I online-shopen finns superfina tyger, men de har också en bloggportal som heter Mood Sewciety med en massa spännande bloggar och där hittar en även en sida med gratis symönster. Det finns riktigt många mönster att välja mellan och alla typer av plagg: badkläder, ytterplagg, träningskläder, klänningar och cosplay-dräkter bland annat. Jag har scrollat igenom alla mönster och blev extra intresserad av sportjackan The Hawthorn Jacket, den lilla festjackan The Cuphea Shawl och den här klassiska 50-tals-inspirerade skjortblus-klänningen The Shirley Dress. Värt att börja titta där om en letar efter något nytt mönster, kanske kan en spara lite pengar genom att välja ett gratismönster istället för att köpa. Mood har även en Circle Skirt Calculator, ett online-stöd för att skapa ett eget mönster till en cirkel-kjol och för att räkna ut hur mycket tyg det går åt. Du väljer hur lång och vid du vill ha din kjol och sen räknar den ut resten. Såna här stöd finns ju på fler ställen, bara att googla.

Peppermint Magazine

Peppermint Magazine är en australiensisk tidning som kommer ut en gång per kvartal. Tidningen som finns både som digital version och på papper och innehåller artiklar om allt möjligt: mat, mode och de erbjuder även ett gratis symönster till varje nummer. Just nu har de 42 olika mönster, ganska enkla, klassiska modeller. Den här lilla playsuiten är söt och den sommar-klänningen är fin. De har även några mer vintageinspirerade modeller, ett par shorts med hög midja och en 50-tals inspirerad festklänning. Här kan en alltså också börja leta för att hitta ett speciellt mönster.

Fabrics-store.com

Fabrics-store.com är en online tygaffär som erbjuder ett stort utbud av gratis symönster. Det är deras digitala pdf-mönster som är gratis, några av mönstren finns bara i pappersversion och de kostar pengar. Eftersom linnetyg verkar vara deras specialitet är många av modellerna anpassade för att sys i olika sorters linnetyg. Klänningen Donna är ju väldigt enkel och är säkert jätteskön en varm sommar dag i något fint linnetyg. Det finns till exempel flera omlottklänningar, Luciana, Emily och Hayden. En förklädes-klänning (=pinafore dress), Charlie och blusar och linnen med fina detaljer, till exempel Beau. Jag har inte testat något mönster, men det är rena, enkla modeller som säkert går att sätta sin egen prägel på och där ett vackert tyg kommer till sin rätt.

Melly Sews

Melly Sews är en syblogg med massor av inspiration och om en anmäler sig till nyhetsbrevet så får en tillgång till en hel del mönster utan kostnad. Jag har inte testat något, men de här PomPom-shortsen är ju söta! Och kanske syr jag den här skjortan i ett skrikigt Hawai-blommigt tyg till min man.

My Bluprint – tidigare Craftsy

My bluprint hette tidigare Craftsy och är en guldgruva för att hitta instruktionsvideor för alla typer av pyssel och hobbies. Naturligtvis finns det en stor sektion för sömnad och där finns det massor med gratis sy-mönster att ladda ner. Jag har köpt några av instruktionsfilmerna och de jag hade hunnit titta på har varit riktigt bra.

The Foldline

The Foldline är ett samlingssida för symönster. Här kan en köpa symönster och skriva recensioner av symönster som en testar. Jag brukar gå in och läsa vad andra sömmerskor skrivit innan jag köper eller testar ett nytt mönster. De har en enorm databas och när jag sökte på ”Free” där så blev det över 240 träffar. Väldigt enkelt och smart genväg! De har ju bara etablerade mönsterföretag i sitt arkiv så det är ju mycket smartare att starta en sökning här för att hitta ett gratis kvalitetsmönster.

T-shirt-mönster

Naturligvis kan en sprätta upp en utsliten tisha och använda som mönster för att klippa till en ny t-shirt. Men det är ju snitsigt att ha ett ”riktigt” mönster även för något så enkelt som en t-shirt. Det finns säkert hur många gratis sy-mönster som helst på nätet om en googlar, men jag föredrar ändå att välja ett mönster från någon som vet vad den gör, ett proffs helt enkelt. På den übersnygga bloggen Secondo Piano får en mönstret till t-shirten Basic InstincT om en anmäler sig till nyhetsbrevet. Den har jag test-sytt och modellen är mycket klassisk och bra, men instruktionerna kanske lite väl avancerade. Det lilla sydafrikanska mönsterföretaget French Navy har också ett gratismönster på en klassisk t-shirt, The Stellan Tee. Även det franska mönsterföretaget Dear and Doe erbjuder också ett mönster för en topp/t-shirt (tre varianter: kort, trekvarts och lång ärm) utan kostnad, Plantain t-shirt.

Trosor/underkläder/badkläder

Paper Theory Patterns har ett mönster på trosor som är gratis, Stevie Knickers. Mönsterföretaget Megan Nielsen Patterns erbjuder också ett gratis trosmönster om en anmäler sig till deras nyhetsbrev, Acacia Underwear. Bloggerskan bakom bloggen So, Zo, What Do You Know? (det är hon som håller i eventet Me Made May) erbjuder två gratis mönster som hon har konstruerat. Ett par trosor och ett linne, du kan bjuda henne på en kopp kaffe via Paypal om du vill bidra. På hemsidan Ralph Pink finns en samlingssida med mönster för att sy badkläder. I am Patterns har ett gratismönster för att sy en bikini som kallas Leia.

Klänningar

French Navy som jag nämnde ovan har också ett gratis klänningsmönster, The Orla Dress , som jag sytt flera versioner av. En blommig, en i tunt ylle och en till min mamma i bomullstyg. Det här är ett väldigt bra grundmönster som går att variera och passar att sy i flera olika sorters tyg. Pauline Alice är ett franskt, oberoende mönsterföretag med många fina mönster. Här finns ett mönster till en topp /linne/klänning som klipps på skrå, Bailén heter modellen. Kanske mer underklänning eller nattlinne, än klänning (iallafall för oss som inte är fransyskor).

Kjol

En blogg och Instagram-konto som jag följer drivs av Emily Hallman, hon är ett proffs som syr sina kläder kollektionsvis. Klänningar, toppar och byxor som matchar – så snyggt och välgjort! Kolla in de här paljett-brallorna! Hon beskriver här hur en syr en kjol med vidd med våder i olika färger. Det ser enkelt och tydligt ut med många bilder utöver texten. Scrolla längst ner i inlägget för att se alla hennes fantastiska kjolar i fina färger. Hon har även skrivit blogginlägg om hur en syr en tyllkjol och hur en konstruerar en halvcirkel-kjol. Megan Nielsen som jag skrev om tidigare har också ett gratis kjol-mönster, Veronika Skirt. För den som vill konstruera ett mönster för en pennkjol efter egna mått, så finns en beskrivning här. För den som föredrar svenska så har Fredrika på vinden beskrivningen till en kjol med veck och en cirkel-kjol. By Hand London är ett brittiskt mönsterföretag som har en instruktion på hur du syr en jättefin omlottkjol med volang.

Linnen/toppar

Online-sömnads-tidningen Seamwork erbjuder ett gratismönster på ett linne (med tre varianter) som heter Sorbetto. Den har jag sytt för några år sedan och kommer nog att sy igen. Itch to Stitch säljer massor med mönster och har ett mönster på ett linne för jerseytyger, Lago Tank, som en kan ladda ner utan kostnad. By Hand London erbjuder också ett mönster till ett linne, Polly heter modellen och ska sys i vävt tyg. Mönstret är väldigt snygg och smart konstruerat så en kan använda restbitar av tyger som blivit över eller mindre stuvbitar. Halfmoon Atelier är ett företag som säljer symönster och ordnar sömnadsretreats (bland annat på en karibisk ö! Wow!), där kan en få ett gratis symönster på ett fint och basic linne om en anmäler sig till nyhetsbrevet, super basic TANK TOP. Det danska företaget How to do Fashion som säljer vintageinspirerade symönster i pdf (och har en väldigt snygg hemsida) har ett mönster på en topp som en får utan kostnad om en anmäler sig till nyhetsbrevet, No. 00 Danmark. Den toppen har jag sytt i ett silvertyg för några år sedan, enkel att sy och med några olika variationsmöjligheter. Hos Wardrobe By Me hittar en mönstret till en riktigt fin topp, Hera wrap top, med rynk i midjan, omlottskärning och luftiga ärmar.

Sorbetto till vänster och No. 00 Danmark till höger.

Smått och gott

Mönstret till en vacker krage med vågiga kanter kan en ladda ner från Megan Nielsen hemsida. Miss Vicky Viola har mönstret till en liten vintage-inspirerad dam-slips. Mönstret till en kimono-inspirerad jacka/topp/morgonrock och även den här morgonrocken finns också hos Fredrika på Vinden. På bloggen Tea and a Sewing Machine finns instruktioner till hur en syr små vikter en kan använda istället för att till exempel nåla fast mönstret på tyget eller när en ska rita av mönstret på mönsterpapper. Jag har använt det mönstret för att sy lavendelpåsar. Hos With Heartshaped Bruises finns mönster och instruktion till att sy en sovmask, det har jag testat och ska sy fler. Hon visar även hur du syr dina egna snedremsor, jag gör oftast mina egna av gamla tygrester istället för att köpa. Den finska bloggerska With My Hands Dream visar hur du syr ett nytt överdrag till din strykbräda. Jag hade tänkt sy ett nytt själv, men så blev jag lat och orkade inte ta reda på var jag kan köpa de värmetåliga mellanlägget och köpte överdrag istället. Svenska Yle har en beskrivning av hur du syr en sydväst. Jennifer Lauren har ett mönster till ett sött litet förkläde i sin webshop som är gratis, modellen kallas The Harvest Apron. Det sydafrikanska mönsterföretaget Afternoon har ett gratis mönster på en fin solhatt, Afternoon bucket hat. Merchant and Mills erbjuder ett mönster på en snygga oversize väskan Orton Bag här.

Slut för idag! Tack för idag!

Det finns förstår oändligt många fler mönster på nätet, det här är ett axplock som kanske kan leda till ett fynd för någon. Om du känner till någon samlingssida, blog eller online-tidning som har gratis symönster, tipsa gärna! Jag siktar på att fylla på den här listan allteftersom och på startsidan finns en snabb-länk med kort beskrivning av den mönster jag har hittat.