Etsy-praliner

Det går lite trögt med sömnaden just nu. November är en trött månad. Jag har klippt till en t-shirt, men klurar på om jag ändå ska slå till på en övermatar-pressarfot för att få snyggare sömmar och finish när jag syr i stickat. Jag köpte ju en jersey-pressarfot på Sy- och hantverksfestivalen för 179 kronor och nu ångrar jag lite att jag inte slog till på den dyrare övermatar-pressarfoten som kostade runt 450 om jag minns rätt. Tills jag bestämt mig samlar de tillklippta delarna damm och jag besöker Myrorna, Stadmissionen och Etsy för att jaga sömnadsrelaterade fynd.

Myrorna i Sundbyberg har de en fin hörna med stickor, tyger (framförallt dukar och gamla gardiner), knappar och mönster. De senaste gångerna som jag har varit där har det funnits en korg med fina, gamla symönster från 50-60-tal. Inget i min storlek och inget som kompletterade min samling, men en del godbitar i framförallt storlek 34-36. För vintage-intresserade så kan jag tipsa om att det hängde en ljusbeige 40-talsklänning i skapligt skick och en smaragdgrön, hellång 60-talsklänning i hyfsat skick på klänningsavdelningen.

Om jag hade ägnat mig lika mycket åt att sy som att surfa runt på Etsy de senaste fem åren så hade jag haft en schysst, hemsydd garderob vid det här laget. Nuförtiden köper jag inte så mycket, framförallt inte från USA då portot har blivit dyrare. Några små praliner har jag köpt de senaste månaderna, temat är vintage-knappar. Från den brittiska butiken McBurney and Black på Etsy köpte jag tre kartor med knappar. Två kartor med pärlemor-knappar med skåra, på engelska kallas de fish-eye. Jag älskar pärlemor-knappar i allmänhet och små pärlemor-knappar med ”öga” i synnerhet. Dessvärre svårt att hitta i moderna affärer och på second hand är det ofta bara enstaka knappar, inte så att det räcker till en hel blus. Så dessa knapp-kartor med gamla knappar är svåra att motstå.

Mums!

Dessutom kunde jag inte motstå dessa spräckliga brun-beige knappar från 40-talet. Enligt annonsen på Etsy står det att de kan vara tillverkade av ett material som heter casein vilket jag direkt googlade och hittade en wikipedia-artikel om. För er som direkt tänker TLDR (=too long, didn’t read) så kan jag i korthet säga att det är något slags mjölkprotein som går att använda till att göra så vitt skilda saker som färg, lim, ost och plast (det är här knapparna kommer in)! Kostnaden för totalt 84 knappar plus porto blev 408 kronor, d.v.s. 4.86 kronor/knapp. Hel ok, tycker jag.

Från en annan brittisk Etsy-butik som heter The Swagmans Daughter köpte jag också lite kartor med vintage-knappar nyligen. Dels en karta med rosa, lite större pärlemor-knappar med öga, dels en påse med sex vackert djupröda glasknappar som ser ut som tussilago-liknande blommor och slutligen en karta med bruna bakelit-knappar mönstrade med spader/hjärter/klöver/ruter, som jag redan döpt till bridge-knapparna. För de här 42 pralinerna pyntade jag totalt 229 kronor, d.v.s. 5.45 kronor per knapp och det känns inte orimligt mycket.

För ett par månader sedan hittade jag ett symönster hos en tysk butik på Etsy, Every Dress, som jag helt enkelt inte kunde motstå! Dessutom ingick en liten tysk språk-kurs, Teufelchen betyder tydligen Devil Woman. Storleken på mönstret är egentligen i minsta laget, men om jag fixar till det lite och syr i stretchigt tyg så ska det nog gå. 
Då är det bara ett Halloween-party eller motsvarande som fattas, för jag antar att det inte är socialt acceptabelt att gå runt klädd som hon-djävul till vardags?