Bokrea 2020

Jag har alltid gillat böcker och jag gillar fortfarande böcker med pappersblad i papp-pärmar, även om det är tack vare internet som jag fick en nystart när det gäller sömnaden för några år sedan. Nuförtiden köper jag pdf-mönster och laddar ner, prenumererar på online-tidningen Seamwork, får massor med inspiration på Instagram och hittar sy-instruktioner på Youtube och bloggar. Men det är ändå en fin känsla att kunna bläddra i en bok och framförallt att ha ett referensbibliotek med böcker att återgå till och söka information om specifika sömnadstekniska detaljer i.

Roligaste och bästa sy-böckerna är de gamla syböcker som jag hittat på loppis eller Tradera/Bokbörsen. De äldre böckerna har ofta mer avancerade instruktioner, vilket jag gillar. Sen är det intressant att jämföra instruktionerna för samma sömnadsdetalj, nyare böcker kan ha väldigt smarta lösningar.

Nu är det dags för bokrea igen och jag har spanat in vilka sy- och stickböcker som erbjuds. Det är ju alltid roligt om en specifik bok en har spanat in råkar komma på rean. Jag har valt att fokusera på Adlibris eftersom det var svårare att för överblick på sy- och stickböckerna på Bokus hemsida (och helt ärligt så gav jag upp direkt när jag gick in på Akademibokhandelns hemsida) och dessutom hade de inte så många böcker i den kategorin på rean.

Syböcker

Den bok som ligger högst på min önskelista är Bryt Mönstret av de finska systrarna Saara och Laura Huhta. De driver ett företag som konstruerar och säljer symönster, Named Clothing och jag tycker verkligen de är superduktiga! Kläderna är inte 100% min stil, men jag har köpt mönstret till Talivikki Sweater som jag sydde upp av en storkofta jag fick av en kompis. Jag har bläddrat i boken och sett mycket snyggt på Instagram som är sytt efter mönstren i boken. Eftersom beskrivningarna verkar vara så bra så tänker jag att den kan bli en del i mitt sömnadsreferensbibliotek likaväl som en inspirationskälla. 129 kronor på Adlibris bokrea är ett bra pris.

Bild från Adlibris hemsida

En bok som har dykt upp på bokrean tidigare och som jag lånat på biblioteket för att bläddra igenom är Sy klänningar! av Tanya Whelan. Helt ärligt så tror jag det här är en väldigt bra bok och det finns till och med en svensk Facebook-grupp för personer som syr modeller ur boken. Det är ändå något som gör att jag tvekar att investera 125 kronor i den här boken och jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är. Den innehåller bra beskrivningar av massor av sömnadsdetaljer och det ska gå att sy 200 olika klänningsmodeller utifrån instruktionerna och symönstren som ingår. På något sätt fyller den inget hål i mitt bibliotek och för min del kommer jag nog nöja mig med att låna den på bibblan då och då.

Bild från Adlibris hemsida

Senaste åren har jag blivit en mer medveten klädkonsument och försöker bli duktigare på att lappa, laga och vårda mina kläder. På bokrean finns boken Lappat och Lagat av Kerstin Neumüller för 125 kronor. Den ska innehålla beskrivningar på mängder med olika sätt att laga sina textilier och det som lockar mig är framförallt att hon visar hur man gör osynliga lagningar, s.k. konststoppning. Sashiko och synliga lagningar i alla ära, men på vissa kläder vill jag ha en ren och fin och osynlig lagning. Helst skulle jag vilja bläddra i boken för att se om den innehåller så mycket ny eller åtminstone samlad information att jag tycker den är värd priset, men den finns helt klart på önskelistan.

Bild från Adlibris hemsida

Boken Sy väskor vackra som smycken av Helena Bengtsson har jag bläddrat i några gånger när jag besökt Hemslöjdens monter på Sy- och Handarbetsfestivalen. Det är en vacker bok som innehåller beskrivningar på femton väskor att tillverka i diverse olika material, till exempel reflextyg och gamla jeans. Det kan vara en kul bok för att få inspiration till småprojekt, presenter och för att använda tygrester. 99 kronor på Adlibris.

Bild från Adlibris hemsida

Sy sött av stuvbitar av Alice Butcher och Ginny Farquhar kostar bara 45 kronor på Adlibris och kan också vara en inspirationsbok för att tillverka små presenter av tygbitar som blivit över. Det verkar också som författarna även har fokus på återbruk och sånt är ju kul! Gillar en böcker av den här typen (typ sy små saker av små tygbitar) så har Bokus följande titlar på rean: Syjunta: 32 bra-att-ha-saker du kan sy själv, Lappar i rött och vitt, Sy med lappar och Gamla lappar med ny glädje.

Stickböcker

Sagornas stickbok av Cecilia Dackenberg är så vacker och intressant att bläddra i att jag nog kommer slå till och köpa den på rean. Hennes böcker innehåller så mycket mer än bara stickbeskrivningar och för 95 kronor är jag beredd att slå till även om jag tror den mest innehåller stickbeskrivningar för barnkläder.

Bild från Adlibris hemsida

Om en vill bygga på sitt referensbibliotek i kategorin Stickning så finns det två böcker av Britt-Marie Christofferson på Adlibris rea. Dels Stickning: ett hantverk att utveckla, dels Brodera på Stickat för 99 respektive 119 kronor. Dessutom finns det två böcker av Ann-Mari Nilsson som också kan klassas som referens-böcker, Sticka mönster : lyfta maskor, flerfärgsstickning, ytmönster samt boken Sticka halsdukar kragar snibbar! för 99 respektive 59 kronor på Adlibris.

Bild från Adlibris hemsida

På Adlibris finns även dessa stickböcker med beskrivningar för mindre projekt: Sticka varmt och mönstrat vantar, sockor, mössor, kragar och några tröjor, Sticka sjalar, halsdukar och lite till samt boken Sticka vantar, sockor och lite till. På Bokus finns två stickböcker som kan vara intressanta, det är Sticka och virka : vackra sjalar, mössor, sockor och vantar och Sticka : Grunder och teknik av Ulrika Junker Miranda som mer är ett referensverk, men jag skulle vilja bläddra i den boken för att avgöra om den tillför mig något.

Andra handarbets- och pysselböcker

Jag hittade några broderi-böcker hos Adlibris: Brodera på Linne och Brodera Mera (boken verkar dock redan ha tagit slut hos Adlibris – iallafall rea-utgåvan, men det verkar finnas ex kvar på Bokus). På Bokus finns också boken Blekingemönster: nytta och flärd av Ragnvi Hyllstedt, fantastiskt med dessa nördböcker ändå! Boken 20 sätt att rita en klänning skulle kunna vara ett stöd för att bli bättre på att skissa kläder jag vill sy, det finns bilder på 900 plagg i boken! Slutligen har Adlibris två böcker om pappers-hantverk på rean och möjligen hamnar någon av dem på inköpslistan. Det är Monica Langwes Papper och stygn för 119 kronor och en bok som heter Skapa med papper : 20 kreativa projekt med mallar för 25 kronor.

Sammanfattning

Jag är inte helt imponerad av utbudet av sy- och stickböcker på Adlibris och Bokus och i skrivande stund är det nog bara Bryt Mönstret och Lappat & Lagat som hamnar i min bokhylla samt möjligen Sagornas stickbok. Även om jag verkligen gillar böcker och att kunna sitta och bläddra i en sy-bok till frukost så börjar jag bli mer kräsen och sparsmakad när jag ska köpa något. Utbudet av instruktioner, inspiration och information som finns online i kombination med att jag faktiskt har en del böcker gör att jag sållar rejält nuförtiden.