Nu kör vi så det ryker – mot en hållbar garderob!

För några år sedan bestämde jag mig för att under ett år inte köpa några nya kläder. Garderoben var överfull och jag hade en ganska homogen uppsättning plagg, även om jag försökt införa mer färg och mönster bland de tidlösa plaggen. Dessutom var jag trött på konsumtion, att shoppa som hobby och tidsfördriv och jag kände tveksamhet inför att stödja en industri som är så uppenbart icke hållbar. Jag ville helt enkelt ändra beteende och delvis stil. Det här beslutet gjorde att jag började fundera över vilka kläder jag trivs i och hur jag ville planera min garderob på ett mer långsiktigt och hållbart sätt.

Det här ledde i sin tur att jag återupptog två gamla intressen – att sy och sticka. Vilken glädje det gav mig att arbeta med händerna igen och tillverka något som var anpassat efter mina mått! Nu har det gått några år och mitt shopping-beteende har ändrats i grunden, jag köper enstaka tidlösa kvalitetsplagg (helst på rea) och har även börjat leta efter guldkorn i second hand/vintage-affärer. Jag köper framförallt ytterplagg och underkläder, eftersom jag ännu inte börjat sy den här typen av plagg på allvar ännu.

Våren 2018 deltog jag i sömnads-nättidningen Seamworks Design Your Wardrobe-program. Under fyra veckor fick deltagarna varje vardag ett mail med en uppgift för dagen, så att en från grunden kan tänka igenom sin stil, vilka tillfällen en ska sy kläder för, skapa moodboard, inventera sina tyger och mönster samt göra en plan för vilka plagg som ska sys och i vilken ordning. Det var periodvis lite stressigt, men det går ju bra att göra uppgifterna i sin egen takt. Det fick mig verkligen att komma på banan när det gäller att sy med en långsiktigt plan för att få en komplett garderob med plagg som passar mig.

Jag försöker numera inte köpa på mig mer mönster, tyg och garn, utan använda det jag har. Ibland dyker det upp fynd och då passar jag på, framförallt om jag hittar unika kvalitetstyger på loppis eller rea. När det gäller sy-mönster har jag en gedigen samling sy-mönster från 20-talet och framåt. Eftersom jag prenumererar på Seamwork får jag tillgång till deras mönster som jag gillar.