Sju loppisar och second hand-affärer på tre dagar

Nyligen hälsade jag på mina föräldrar i Växjö och kom på att det var ett utmärkt tillfälle att kolla in utbudet av tyg och sytillbehör på loppisar och second-affärer. I Växjö besökte jag Erikshjälpen, Emmaus, Röda Korsets Kupan-butiker på Arabygatan och på Norrgatan samt Östregårds Antik och Loppmarknad, Olofs Handelsbod och ytterligare loppis i utkanten av Moheda som jag inte minns namnet på.

Garnerna köpte jag för att det var så fina färger och jag tänker att de skulle kunna passa till såna här virkade knappar. Knappar på karta är ju väldigt bra, ofta finns det bara enstaka knappar i samma färg/modell.

Erikshjälpen och Östregårds Antik och Loppmarknad får fem sysilkerullar av fem möjliga. Erikshjälpen är prydligt och välordnat, allt är bra sorterat och uppdelat i olika avdelningar. Tyger, garner och sytillbehör ligger fint och överskådligt upplagt och här hittade jag lite garn och knappar. I husgerådsdelen hittade jag några assietter, en mjölkkanna och en sockerskål i glas. Tyvärr fanns det inga gamla symönster eller syböcker.

Snygga, minimalistiska assietter för fem kronor styck och sockerskål/mjölkkanna i glas (femton respektive fem kronor), möjligen Janaerglas.

Östregårds Antik och Loppmarknad är faktiskt fantastiskt! Sist jag var där för några år sedan var det en svettig och klaustrofobisk upplevelse, men nu kändes det rymligt och alldeles, alldeles underbart! Här finns hur mycket grejer som helst, men mitt fokus var sytillbehör och tyg (skygglappar på!). Precis vid entrén finns en fin hörna med lakan, dukar, servetter, sytillbehör, kragar m.m. Längre in i den enorma ladan finns mer tyger, garner och sygrejer.

Jag hittade en tygbunt med vitt tyg, två bitar ylletyg (150 cm breda och 75 cm långa) och en bit kypertvävt bomullstyg (72 cm brett och 240 cm långt). Bomullstyget har några fläckar och en märkning som jag hoppas försvinner i tvätten. Jag hittade en liten krage med hålsöm i chiffong-liknande material för fem kronor. Den har lite fläckar, men jag hoppas det går bort i en skonsam tvätt. Dessutom hittade jag en väldigt fin dukrulle, det vill säga en vackert dekorerad rulle som en kan rulla upp dukar och löpare på. Bör finnas i varje bättre hem ;-). Jag köpte även tre paket snedremsa för att kunna göra snygga avslut, en bunt sticktidningar daterade från 1946 till 1949 och en bunt Bonniers månadstidning daterade 1938 till 1943. Intressanta tidsdokument, speciellt de där månadstidningarna där kriget inte nämns, men det är fint illustrerade artiklar om det senaste modet från Paris. Hur gick det ihop?

Ett tidsdokument för inspiration, 5 kronor styck!
Tygbunt för 20 kronor och oöppnad snedremsa för fem kronor styck
Sticktidningar från 1946 till 1949, 5 kronor styck
En liten krage, fem kronor
En vacker dukrulle i bra skick, 15 kronor om jag minns rätt

Kupan-butiken på Norrgatan (där hittade jag två rejäla bitar ylletyg som jag lite ångrar att jag inte köpte) och Olofs Handelsbod (här hittade jag tre te/kaffe-muggar i glas, i samma modell som jag just slagit sönder en hemma, för tio kronor !) får tre sysilkerullar i betyg. Emmausbutiken och Kupan-butiken på Arabygatan får två påbörjade sysilkerullar med lite trassligt garn i betyg. Emmaus ligger förvisso väldigt bra till mitt i Växjö, men källarlokalen är lite rörig och textilhörnan var ganska trist. Kupan-butiken utanför stan känns trött, lokalen är ganska dåligt upplyst och textilhörnan hade inte mycket att erbjuda förutom en rejäl kruka med stickor. Den anonyma loppisen i utkanten av Moheda får en trasslig, sysilkerulle i betyg.

Bra saker att köpa på loppis

  • Symönster, stickmönster, gamla syböcker för inspiration och för att lära sig tekniker. De är ofta billiga och man lära sig en hel del bra tips och tricks.
  • Tyg. Jag syr inte kläder av gamla lakan eller gardiner (ännu), men är öppen för att sy av alla möjliga tyger. Och när jag ser sånt här så blir jag väldigt sugen på att gå utanför min box. Drömmen är annars  oklippta tygbitar från en sömmerskas tyglager, 30-tal och framåt. Dessutom måste jag komma på något kreativt sätt att återanvända alla dessa gamla lakan med handvirkad spets och manglande linnedukar som det finns en uppsjö av.
  • Garn, sysilke, sy-pryttlar, band, knappar m.m.

Hur textilhörnan på loppis borde vara organiserad 

  • Ordning och reda, behöver jag egentligen säga något mer? Små virkade tygplättar för sig, lakan för sig, löpare för sig och tygbuntar för sig (PMU i Umeå har nog en av de snyggaste textilavdelningarna jag sett hittills). Gärna färgordnat och jul-påsk-grejer i egna hyllor. Inte ok att hiva ner tyger och all möjlig textil i flyttkartonger. Jag tvekar faktiskt inför att stå och gräva i en flyttkartong fullproppad med diverse textil i en fuktig lada, vad ska jag sätta fingrarna i därnere liksom?
  • Knappar i små påsar, sorterade efter färg. Blixtlås i korgar.
  • Stickor ihopbuntade två och två och virknålar i krukor
  • Garnnystan uppdelade efter färg i platspåsar, annars blir det bara trassel
  • Sytillbehör i lådor och korgar så man får en bra överblick.
  • Symönster och syböcker i anslutning till textilavdelningen