Klänningssmide

Även om det går att lära sig mycket (nästan för mycket…) om sömnad genom bloggar, Youtube, böcker, Instagram, gamla och nya symönster-beskrivningar och tidningar så tycker jag att det är väldigt att roligt att gå på kurs hos någon duktig person. Det ska ju helst vara någon som både är skicklig rent tekniskt och en bra pedagog. För några år sedan fick jag nys om Teda art project och jag minns faktiskt inte var jag läste om Eva Karlssons kursverksamhet första gången. Möjligen kan det ha varit en annons i Vävmagasinet eller Hemslöjdstidningen. Eva ordnar både helg– och kvällskurser och hon undervisar i både sömnad och mönsterkonstruktion, men även återbruk. Dessutom har hon ett koncept som kallas Klänningssmide, en dagskurs där deltagarna får sy upp en klänning anpassad efter egna mått. Hon kallar det klänningssmide eftersom hon har sin ateljé/kurslokal i en gammal smedja.

För några år sedan gick jag en helgkurs i mönsterkonstruktion och under två intensiva dagar tog jag fram ett mönster till en kappa. Det var oerhört lärorikt och inspirerande! Tyvärr har jag inte sytt upp kappan – ännu! Jag kanske får boka in mig på en sömnadskurs hos Eva för att få det gjort. Vid det kurstillfället tog jag med mig lite bilder och både gamla och nya symönster som inspiration till min dröm-modell.

Utan några förkunskaper i mönsterkonstruktion så lyckades jag med hjälp av Eva göra ett mönster anpassat efter mina egna mått och efter mina önskemål på två dagar. Jag måste ju helt enkelt sy upp den där kappan, det handlar mycket om att våga ta steget och sy ytterkläder med alla de utmaningar i sömnad de innebär.

En dag i början av juni var jag tillbaka på Teda för att vara med på klänningssmide tillsammans med tre andra damer i sina bästa år, bland annat min syster. Inför kursen så hade vi bestämt oss för vilken av de sex modellerna som Eva tagit fram för kursen som var och en av oss ville sy upp. Jag hade valt klänningen Leja och jag hade köpt ett helt fantastiskt vackert belgiskt linnetyg på Tygverket (tack storebror för presentkortet som finansierade delar av denna lyx!). Eva har sytt upp alla klänningsmodellerna i flera storlekar i oblekt bomullstyg. Det första vi fick göra var att prova den klänningsmodell vi valt i den storlek vi ligger närmast. Eva noterade de förändringar som behövde göras och sen fick vi rita av våra mönster efter mallar i vår storlek och Eva förde över alla justeringar till vårt respektive mönster. Hon har erfarenhet från konfektionsindustrin och där jobbar en delvis på ett annat sätt än en gör som hemsömmerska för att vara så effektiv som möjligt. Bland annat syr man sömmarna i en viss ordning och avslutar kanterna för att arbetet ska bli så smidigt och effektivt som möjligt. Vi klippte även ut tyget mellan två lager i mönsterpapper istället för att bara lägga mönsterdelarna på tyget.

Rader med uppsydda klänningar i oblekt bomullstyg i alla storlekar
Vi ritar av mönsterdelarna till våra respektive modeller på mönsterpapper från mallar i kraftigt papper
Tillklippning i tyget (läskigt!) med mönsterdelarna ovanpå och mönsterpapper under tyget
Tillklippt och klart! Dags att sy!
Febrilt arbete!
Sömnadsdetalj!

Klänningssmidet startade vid 08.30-9-tiden på morgonen och sen körde vi på i full fart hela dagen. Prova, rita av och anpassa mönster, testa symaskiner och overlock, klippa ut och sysysy, vi hade inte en lugn stund. När vi sytt ihop klänningarna genomfördes kompletterande provningar och anpassningar för perfekt passform för var och en. Jag är faktiskt imponerad av Eva som under hela dagen (och kvällen…) håller fokus och koll på var i processen var och en av oss befinner sig. Ingen får åka hem förrän alla klänningar är klar och även om vi var grymt effektiva och jobbade på (enligt min ringa mening 😉 ) och inte satt och slöade så blev vi klara ganska sent. Vid halv tio-tio tiden gick vi i mål en efter en och kunde dra på oss varsin superfin klänning! Jag njuter alltid av att följa Teda art projects Instagram-flöde, det är så otroligt fint att få se alla dessa personer i alla former som får åka hem med en måttsydd, välsittande klänning efter en dags klänningssmide. Jag kände mig så stolt och nöjd när jag efter en dags arbete fick sätta på mig min fina klänning.

Lite matt efter en lång dag i klänningssmedjan, men så nöjd och glad! Tyget kommer verkligen till sin rätt i den här modellen och jag trivs med passform och modell!

Sammanfattning

Det är härligt att få tillfälle att få ägna sig åt sitt stora intresse helt ohämmat under en hel dag, lära sig tips och tricks och dessutom åka hem med en välsittande klänning samt ett helt eget symönster för klänningen. Jag lärde mig en del nytt, bland annat att sy i en dold dragkedja med vanlig pressarfot och att sy på overlock. Jag lärde också mig en del om individuell anpassning av mönster. Eva förde över alla mina ändringar från början till slut till med egna symönster, så förutom en uppsydd klänning som sitter perfekt så kan jag sy fler i samma modell!

Alla som var med kursen hade mer eller mindre sömnadserfarenhet och vi jobbade på bra. Det kanske kan vara tufft om en inte sytt något plagg någonsin, men jag tror faktisk Eva skulle kunna lotsa den personen från provning till färdigt plagg också. Eva har ett imponerande CV och är dessutom pedagogisk. Dessutom lyckas hon skapa en positiv och kreativ stämning, det har jag upplevt på båda kurserna jag varit där. I sommar ska hon testköra en veckokurs i sömnad, den skulle jag gärna hoppa på nästa sommar om hon erbjuder den då. Som jag ser det värt både pengar och tid att går kurs på Teda art project!