#make20for20 , jag gör ett försök

Alltså, det här med sy-utmaningar på Instagram… Hatkärlek är väl det ord som närmast beskriver mina känslor inför det. Kärlek för att det blir sån inspirationskick när en får se vad andra skapar, hur det ser ut i deras syrum eller hur de tolkar utmaningar – både kreativt och tekniskt. Det blir som en kollektiv syjunta, ibland världsomspännande, och det tycker jag är jättehäftigt! Samtidigt kan jag bli blockerad av alla plagg som folk producerar, allt jag vill hinna och alla idéer jag får… Framöver ska jag nog bara haka på utmaningar om de råkar sammanfalla med det jag redan tänkt sy eller håller på att sy så slipper jag prestationsångesten.

En utmaning som lanserades av Malinsyr i januari heter #make20for20 och målet är att planera och sy 20 projekt under 2020 med material (tyg och mönster) från lagret och fokusera på bra passform och snygg finish. Jag spanade in hennes inlägg och tyckte det lät kanonsmart! Sen föll det lite i glömska, men jag blev påmind häromdagen när Josefin Folkesson lade ut sin plan för make20for20 på Instagram och hade skrivit ett blogginlägg om vad hon planerat att skapa under den hashtaggen. Jag gick igenom det jag redan sytt i år och insåg att allt jag sytt hittills (till 95% iallafall) var med tyg och mönster från stashen. Dessutom var flera av de projekt jag har på min att-göra-lista planerade utifrån vad jag har hemma, så nu har jag sammanställt det jag gjort och de projekt jag planerar att göra i år med målet att sy så mycket som möjligt av det jag har och fokusera på de kläder jag behöver. Jag gillar att göra listor och jag älskar att bocka av punkter på mina listor, så det här känns som kul utmaning!

Första femman: check!

ina första fem plagg i år är i princip helt och hållet gjorda med de tyger och mönster jag haft hemma. Undantaget är symönstret från The Assembly Line, Puff Shirt som jag köpte häromdagen på Tygverket, men jag har längtat efter det så länge så jag räknar in det. Annars är det från vänster till höger, uppifrån och ner: The Assembly line Box pleat dress i kostymtyg från Stockholms stadsmission, The Meissa Blouse från Papercut Patterns i tyg från Atelier Brunette som jag köpte i Paris för ett år sedan, vintage Vogue 8951 i tyg från Atelier Brunette, blusen Lova från La Maison Victor i tyg från FraMiaDesign (inköpt i Rinos monter på Syfestivalen våren 2019) och slutligen Puff Shirt Blouse från The Assembly Line i Libertytyg (en stuvbit jag köpte på Tygverket någon gång förra året.

Kommande fem projekt

Oklart i vilken ordning jag kommer göra kommande femton projekt på min lista för 2020 (några kanske aldrig blir gjorda och några nya projekt tillkommer, jag är ju inte mer än människa). Jag vill iallafall sy fler Puff Shirt-blusar och har ett wax print-tyg som borde passa. 30-tals-capen har funnits med på önskelistan rätt länge nu, dags att få den gjord, ylle/polyester-tyget är från Korps! Byxmodellen Melody från Seamwork har jag också tänkt sy länge och jag hoppas mycket på det mönstret, stretch-bomulls-twill från Ohlssons tyger! Västklänningen Camden från Nina Lee har jag redan klippt till och börjat sy, jag är nog nästan halvvägs så den är på rull. Sista bilden är en Miss Marple halsduk från Celia Dackenbergs bok Kulturkoftor (fantastisk bok! Låna/köp och läs!).

Och sen kommer fem till

Här kommer lite blandade projekt, det har varit lite svårt att hitta bra sommar-inspiration så jag misstänker att jag kommer behöva lägga till lite mer sommarkläder framöver. Här har jag iallafall morgonrocken i tunnt ylle från Ohlssons tyger med foder i Libertytyg, Colettes kjol Ginger i kostymtyg från Stockholms Stadsmission (det som blev över efter Box Pleat dress, se ovan), en kappa från Nani Iro-syboken i tweed-tyg från Stockholms Stadsmission, en klänning till Bike in Tweeds 10-års-jubileum i september efter vintage-symönster i tyg som jag fick från min syster och slutligen en kjol i en linnestuvbit från Sundbybergs Textilcentrum efter ett mönster från en The Makers Atelier-tidning.

Sista femman – somrigt!

Här kommer lite sommarplagg! På första raden har jag Lila and Junes Picknick dress i blåblommigt tyg från Liberty. Jag behöver kortärmade sommarblusar och gillar modellen Nathalie från Seamwork och planerar att sy en i rosa bomullstyg och en i grönmönstrat viskostyg, stuvbit från Tygverket. På sommaren är det skönt och fint med skjortklänningar och jag vill dels sy modellen Penny från Seamwork i ett viskostyg från Paris dels modellen ”Paintbrush Imprint” från en Ottobre-tidning i ett ljusblått chambray-tyg.

Är det här rimligt?

Pallar jag att sy så här mycket? Kommer jag hålla mig till planen? Förra året skapade jag cirka 35 plagg (varav de flesta blev bra och några var till andra än mig själv) så att hinna/orka sy tjugo plagg (varav redan fem är gjorda och ett påbörjat dessutom) känns rimligt. När det gäller valet av plagg så är det sånt jag behöver komplettera garderoben med så det känns också rimligt. Sedan ser jag att det är övervägande vår/höst-plagg så jag misstänker att jag kommer sy lite ytterligare sommarplagg, men förra sommaren sydde jag rätt mycket sommarklänningar och två jumpsuits så det finns inga uppenbara luckor där. Jag återkommer med rapport och fyller på Skapat 2020 allteftersom här på bloggen.